Pune i lijepo oblikovane grudi oduvijek su bile simbol ženstvenosti, pa ne čudi što i danas mnogo žena razmišlja o povećanju grudi, odnosno augmentacijskoj mamoplastici. Neke žene se odlučuju na ovaj zahvat zato što su oduvijek bile nezadovoljne njihovom veličinom, druge zbog asimetrije, gubitka volumena nakon dojenja ili mršavljenja, ali i u slučajevima rekonstrukcije nakon prethodnog kirurškog zahvata (kao što je na primjer mastektomija). Iz toga je vidljivo da, kad je u pitanju povećanje grudi, iskustva pacijentica i benefiti uključuju puno više od čiste estetike - ono povećava samopouzdanje te daje bolju kvalitetu života.

Ako ste i vi među onima koji razmišljaju o povećanju grudi, vjerojatno imate mnogo pitanja – ovo je ipak delikatan postupak koji zahtjeva visoku razinu preciznosti, a čiji konačni rezultat trajno mijenja izgled osobe. No ne brinite, tu smo kako bismo vam pomogli. Kao stručnjaci u plastičnoj kirurgiji koji za sobom imaju brojne uspješne zahvate, objasnit ćemo vam čitav proces povećanja grudi, korak po korak.

Jeste li dobra kandidatkinja za zahvat?

Kad je u pitanju povećanje grudi, iskustva kažu da svaka tjelesna promjena zahtjeva dobru mentalnu pripremljenost. Svjesni smo toga da je ovakav korak svojevrsna prekretnica u životu i zato ćemo na inicijalnom razgovoru s vama popričati o tome zašto ste se odlučili na taj korak, a moći ćete nam postaviti i sva pitanja koja vas zanimaju. Svatko ima svoje razloge za povećanje grudi, a na nama je da s vama popričamo o njima kako bismo bili sigurni da je to upravo ono što želite.

Drugi uvjet koji tražimo od vas jest da ste zdravi i u dobroj fizičkoj formi kako bi se uklonila mogućnost komplikacija za vrijeme operacije te kako bi oporavak bio što brži i bezbolniji. Zato će liječnik obaviti i fizički pregled te anatomska mjerenja na prvom pregledu. Kako su mliječne žlijezde podložne raznim patologijama te se na njima mogu javiti dobroćudne lezije (promjene u tkivu), upalni procesi ili zloćudni tumori, plastični kirurg vas po potrebi može uputiti i na ultrazvuk ili mamografiju.

Naposljetku, povećanje grudi preporuča se osobama starijima od 18 godina čije su grudi već formirane. Osobe mlađe od 18 godina moraju imati suglasnost roditelja ili staratelja.

Koje implantate odabrati?

Prije svega valja objasniti strukturu dojke. Svaka se dojka sastoji od modificiranih, odnosno mliječnih žlijezda okruženih masnim tkivom. Ove žlijezde služe za proizvodnju mlijeka prilikom dojenja (razdoblja laktacije), a koje prolazi kroz mliječne kanaliće prema bradavici okruženoj areolom. Ostali dijelovi dojki su vezivno tkivo te Cooperovi ligamenti koji pomažu u održavanju strukturnog integriteta i oblika dojke, a povezuju kožu i potkožna tkiva. Ispod dojke nalazi se vezivna membrana koja obavija prsni mišić.

Veličina i boja bradavica, areola (koje okružuju bradavice) te samih dojki razlikuju se od žene do žene. Uzroke tome možemo tražiti u genetici, dobi ili pak trudnoći. Uzevši u obzir ove faktore, kao i razloge za povećanje grudi, možete odabrati i tip implantata koji ćemo koristiti.

U Poliklinici Arcadia koristimo marke implantata znanstveno dokazane najviše kvalitete iz kirurške prakse. Svaki od njih dolazi s posebnim serijskim brojem i certifikatom.

Implantati sa silikonskim gelom

Ovi su implantati građeni od ovojnice, izrađene od višeslojnog elastomera, koja je ispunjena silikonskim gelom. On može imati različite stupnjeve kohezije ili debljine, što mijenja dinamiku implantata. Sigurni su te otporni na pukotine i prodiranje silikona u okolna tkiva. Njihova konzistencija i izgled čine ih najsličnijima prirodnim grudima.

Implantati s fiziološkom otopinom

U plastičnoj se kirurgiji rjeđe koriste implantati punjeni fiziološkom otopinom, primarno zato što su drugačije konzistencije te tvrđi na dodir negoli oni punjeni silikonskim gelom.

Implantati sa složenim punjenjem

Ovaj je tip implantata ekspanzivni, odnosno može se širiti. Punjeni su silikonskim gelom, no imaju i dodatni spremnik koji se može postepeno širiti dodavanjem fiziološke otopine nakon zahvata, sve dok se ne postigne simetrija dojki, odnosno odgovarajući volumen. Ovi se implantati koriste kada je kožna ovojnica dojke previše uska da bi se postavio implantat željene veličine, kao što je slučaj kod izražene asimetrije dojke ili rekonstrukcije dojke nakon prethodne operacije – mastektomije.

Postoje li različiti oblici implantata?

Tako je, postoje dva oblika implantata među kojima možete birati.

  • Okrugli implantati – mogu se slobodno rotirati u džepu koji se stvara za vrijeme zahvata bez promjene oblika dojke i ponekad mogu dati uočljivije povećanje volumena, osobito gornje polutke dojke.
  • Anatomski implantati – imaju oblik suze te su veći u donjem dijelu, zbog čega daju prirodniji izgled. S obzirom na njihov specifičan oblik, ugradnja zahtijeva izradu kirurškog džepa prilagođenog obliku implantata kako bi se spriječila rotacija.

Konačan izbor implantata temelji se na anatomskim mjerenjima, vašim željama te preporukama kirurga temeljenima na fizičkim faktorima (asimetrija, urođena stanja i slično).

U svakom slučaju, možete biti sigurni da je korištenje implantata dokazano dugoročno sigurno te da su istraživanja dokazala kako implantati nisu povezani s razvojem raka dojke ili imunosnih bolesti.

Što moram napraviti prije samog zahvata?

Prije samog zahvata morate slijediti nekoliko jednostavnih uputa.

  • Potrebno je obaviti pretrage po uputama plastičnog kirurga. Ovisno o dobi i povijesti bolesti, one mogu uključivati analizu krvi (hemogram), koagulacijske testove, metaboličke i urinarne testove, elektrokardiogram, a prema potrebi i ultrazvuk dojki te internistički pregled. Sve ove pretrage možete obaviti i u sklopu Poliklinike Arcadia.
  • Ako uzimate lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, potrebno ih je korigirati u dogovoru s liječnikom.
  • Preporuča se prestati s pušenjem dva tjedna prije zahvata radi boljeg zacjeljivanja tkiva.
  • Obavijestite kirurga i osoblje poliklinike o eventualnim alergijama na lijekove, materijal ili hranu.

Jednom kad ste obavili potrebne pretrage, spremni ste za zahvat. Sam prijem potrebno je prethodno najaviti telefonom, a u polikliniku možete doći na dan zahvata ili dan ranije. Smjestit ćemo vas u sobu te obaviti posljednje pretrage i preglede te odgovoriti na dodatna pitanja koja biste mogli imati.

Kako izgleda zahvat?

Jednom kad ste spremni za početak operacije, dajemo vam blagi sedativ koji pomaže u kvalitetnijem i lakšem početku zahvata. Zatim vas vozimo u operacijsku salu, gdje ćete primiti opću anesteziju (lokalna anestezija koristi se samo iznimno).

Rez kroz koji će kirurg ugraditi implantate može se nalaziti ispod dojke, oko areole te ispod pazuha – svaka od ovih tehnika ima svoje prednosti i nedostatke, a bira se na temelju preporuke kirurga te vaših želja. Implantate možemo smjestiti:

  • Ispod žljezdanog tkiva – daju veći volumen i puniju gornju polutku dojke, a naročito se preporučuju u slučaju ptoze (obješene dojke s viškom kože). Ova metoda ima kraće vrijeme oporavka te je manje bolna.
  • Ispod prsnog mišića – daju prirodniji izgled dojkama, a preporučuju se i kod osoba koje vrše mamografiju pošto su postavljeni iza područja pregleda dojki.
  • Djelomično ispod mišića – poznata i kao tehnika dvostruke ravnine, u kojoj se dio implantata smješta ispod mišića i dobiva se bolja projekcija donje polutke dojke.

Sam zahvat traje između jednog i dva sata. Nakon ugradnje implantata, zatvaraju se slojevi tkiva. Koža i tkivo se šivaju intradermalnom tehnikom pri kojoj se konci ne moraju vaditi, a šavovi nisu vidljivi.

Što nakon operacije?

U poliklinici ostajete do popodnevnih, odnosno večernjih sati ili do idućeg dana. Smjestit ćemo vas u sobu gdje možete započeti s oporavkom. Bol nakon operacije obično je umjerena pa po potrebi možete dobiti i odgovarajuće analgetike, a hranu možete početi uzimati nakon nekoliko sati. Kako biste imali što lakši oporavak, čitavo vrijeme uz vas može biti bliska osoba.

Pri odlasku iz poliklinike dobit ćete otpusno pismo sa svim uputama za njegu.

Nakon operacije, grudi će vam biti omotane trakastim zavojem kojeg ćete idući dan zamijeniti posebnim elastičnim grudnjakom te ga nositi naredna dva mjeseca. Također, narednih šest mjeseci preporuča se i svakodnevna masaža koja smanjuje mogućnost pojave čvrste kapsule oko implantata.

Prvu kontrolu vršite u najbližoj ordinaciji tjedan dana nakon zahvata. Rezultati povećanja vidljivi su kod prvog previjanja, no dojke poprimaju svoj konačan oblik nakon šest tjedana.

Povratak na posao bit će moguć nekoliko dana nakon operacije, premda treba izbjegavati sportske aktivnosti u prva 3-4 tjedna nakon operacije. Za 6 tjedana možete se vratiti normalnim aktivnostima.

Povećanje grudi – cijena

Kad je u pitanju povećanje grudi, cijena ovisi o vrsti i obliku implantata te dodatnim pretragama koje ćete možda morati obaviti prije same operacije. Konačan iznos možete vidjeti u našem online cjeniku.

Ako imate dodatnih pitanja u vezi ove teme, slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam odgovoriti.

Pošaljite upit

Pošaljite upit vezan za posebnu ponudu (navedite o kojoj ponudi se radi) ili samo postavite pitanje i mi ćemo se u najkraćem roku javiti sa odgovorom.
arca-logobw-1
Pošaljite upit...

Slanjem ove poruke potvrđujem da sam pročitao/la i da se slažem sa uvjetima korištenja

Pošalji
5284,5195,5262,5270,5258,5266,5269,5195,5219,5195,5273,5272,5269,5266,5268,5269,5266,5271,5266,5268,5258,5225,5273,5272,5269,5266,5268,5269,5266,5271,5266,5268,5258,5206,5258,5275,5260,5258,5261,5266,5258,5207,5265,5275,5195,5205,5195,5276,5278,5259,5267,5262,5260,5277,5195,5219,5195,5236,5272,5271,5277,5258,5268,5277,5193,5263,5272,5275,5270,5258,5193,5206,5193,5226,5275,5260,5258,5261,5266,5258,5195,5286
Vaša poruka uspješno je poslana
Uops! Došlo je do greške.

Copyright 2019. © Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana