Dojke su simbol ženstvenosti kroz cijelu povijest razvoja ljudske vrste. Specifične estetske preferencije mogu se mijenjati tijekom vremena, ali lijepo oblikovane dojke odgovarajuće punine uvijek će biti znak ljepote.

Medicinskim riječnikom, povećanje dojki naziva se augmentacijska mamoplastika, a sastoji se od kirurškog povećanja volumena dojki uz pomoć implantata za dojke. Uz rinoplastiku i liposkulpturu, ovo je jedan od najčešće izvođenih kirurških zahvata u kozmetičkoj kirurgiji. S razvojem tehnologije posljednjih je godina kvaliteta i dugotrajnost implantata dovedena na vrlo visoku razinu što, uz korištenje novih kirurških tehnika i iskustvo operatera, osigurava visoku razinu zadovoljstva.

KANDIDATI ZA ZAHVAT

Pacijentice mogu željeti povećati dojke iz različitih razloga, primjerice zbog osjećaja da su im dojke oduvijek bile premale, zbog prirođene ili stečene asimetrije dojki, zbog gubitka volumena nakon dojenja ili većeg gubitka težine, zbog abnormalnog razvoja dojki (npr. tuberozne dojke), kao i u slučajevima rekonstrukcije dojke nakon prethodnog kirurškog zahvata.

Žena koja razmišlja o povećanju dojki mora biti psihički pripremljena za promjenu oblika svoga tijela, zdrava i u dobroj fizičkoj formi. Prilikom prvog razgovora s plastičnim kirurgom treba razložiti svoje želje i očekivanja od zahvata i postaviti sva pitanja o kojima razmišlja. Nakon razmatranja mogućnosti, fizičkog pregleda i anatomskih mjerenja, plastični kirurg će moći razgovarati o najboljoj alternativi za pacijenticu u vezi s veličinom i oblikom implantata, mjestu reza i raznim pojedinostima kirurškog zahvata. Prema potrebi, početni pregled može uključiti ultrazvuk ili mamografiju dojke kako bi se isključile bilo kakve patološke lezije. 

Koristi od povećanja dojki, nakon poboljšanja oblika i veličine, povezane su s boljom percepcijom koju žena ima o sebi uz uravnotežene proporcije i isktaknutu konturu tijela. U slučajevima asimetrije dojki i rekonstrukcijske kirurgije uslijed bolesti dojke, pri čemu je emocionalni i psihološki faktor još važniji, pokazalo se da ovaj zahvat uvelike pomaže u očuvanju i naglašavanju osobnog zadovoljstva žene.

Povećanje i eventualne rekonstrukcije dojki preporučujemo pacijenticama starijima od 18 godina kada je već postignut potpuni rast tkiva dojki i kada je pacijentica potpuno spremna surađivati tijekom zahvata i u provedbi njege nakon zahvata. Ukoliko je iz specifičnih razloga zahvat potrebno obaviti ranije, nužna je suglasnosnost roditelja/staratelja

GRAĐA DOJKE

U anatomskom smislu, dojke su modificirane žlijezde koje služe u svrhu proizvodnje mlijeka prilikom dojenja. I kod muškaraca i kod žena tkivo dojke razvija se iz istih struktura, ali se kod žena razvija daleko znatnije pod utjecajem ženskog spolnog hormona estrogena tijekom puberteta.

Svaka dojka pokrivena je kožom i ima po jednu bradavicu koju okružuje areola. Ispod kože skupina mliječnih žlijezda okruženih masnim tkivom izlučuje mlijeko proizvedeno za vrijeme razdoblja laktacije prema bradavici kroz mliječne kanaliće. Ostali sastojci tkiva dojke su vezivno tkivo i  Cooperovi ligamenti koji pomažu u održavanju strukturnog integriteta i oblika dojke, a povezuju kožu i potkožna tkiva. Ispod dojke nalazi se vezivna membrana koja obavija prsni mišić.

Veličina i boja bradavice, areole i veličina dojke znatno se razlikuju od žene do žene, a pod utjecajem su gena, dobi i trudnoće.
Mliječna žlijezda može biti podložna raznim patologijama, uključujući dobroćudne lezije poput fibroadenoma i cisti, upalne procese i zloćudne tumore zbog kojih je važno žene uputiti u samopregled dojke i na periodične kontrole s pomoću ultrazvuka dojke ili mamografije, ovisno o dobi i obiteljskoj povijesti bolesti dojke.

IMPLANTATI

Na tržištu se nudi velik izbor implantata, a u Poliklinici Arcadia koriste se marke znanstveno najviše dokazane kvalitete iz kirurške prakse.

Implantati za dojke najnovije generacije najčešće su građeni od ovojnice izrađene od višeslojnog elastomera ispunjene visokokohezivnim silikonskim gelom.  Ova kombinacija čini ih sigurnima i otpornima na lomljenje i prodiranje silikona u okolna tkiva, a ujedno su izgledom i konzistencijom prirodniji. Rjeđe se koriste implantati punjeni fiziološkom otopinom.

Različiti faktori utječu na tip implantata

Punjenje: Implantat može biti napunjen sterilnom slanom otopinom (fiziološkom otopinom) ili silikonskim gelom.

Silikonski gel obično daje prirodniji osjećaj na dodir, a povezan je s manjim lomljenjem ovojnice nakon ugradnje. Silikonski gel može imati različite stupnjeve kohezije ili debljine, što mijenja dinamiku implantata.

Implantati punjeni fiziološkom otopinom koriste se puno rjeđe, drugačije su konzistencije i tvrđi su na dodir od silikonskih, no ponekad postoje indikacije i za korištenje ovakvog tipa implantata.

Treći tip implantata je ekspanzivni sa složenim punjenjem. U slučajevima kada je kožna ovojnica dojke previše uska da bi se postavio implantat željene veličine, kao što je slučaj kod izražene asimetrije dojke ili rekonstrukcije dojke nakon prethodne operacije - mastektomije, postavlja se implantat koji već sadržava određenu količinu visokokohezivnog gela i dodatni spremnik koji se može postepeno širiti dodavanjem fiziološke otopine nakon zahvata sve dok se ne postigne simetrija dojki i odgovarajući volumen  kojim će žena biti zadovoljna

Vrsta ovojnice: Može biti glatka ili teksturirana. Teksturirani implantati imaju vrlo sitne mikropore na vanjskoj površini koje se neznatno razlikuju ovisno o robnoj marki. Ovakvi implantati, posebno oni sa sitnijim mikroporama, pokazuju nižu stopu kapsularne kontrakcije  nakon zahvata (stvaranja čvrste vezivne ovojnice koja narušava izgled dojki).

Oblik: Implantati mogu biti okrugli ili anatomski.

Okrugli implantati mogu se slobodno rotirati u džepu koji se stvara za vrijeme zahvata bez promjene oblika dojke i ponekad mogu dati uočljivije povećanje volumena, osobito gornje polutke dojke.

Anatomski implantati, ili implantati u obliku suze, veći su u donjem dijelu i obično daju prirodniji izgled povećanoj dojci s punoćom donje polutke. Obzirom na njihov specifičan oblik, ugradnja zahtijeva izradu kirurškog džepa prilagođenog obliku implantata kako bi se spriječila rotacija.

Svaki proizvedeni implantat na tržište dolazi s posebnim serijskim brojem i certifikatom („putovnica“ implantata) koji omogućuju praćenje pacijentice tijekom vremena, tako da bi pacijentice koje su se podvrgnule povećanju dojki tu karticu trebale čuvati u slučaju potrebe. Jedan primjerak se uvijek čuva i u našoj evidenciji u Poliklinici Arcadia.

Sigurnost: O ovoj temi vode se mnoge rasprave, a provedena su i istraživanja kako bi se dokazala dugotrajna sigurnost implantata za dojke. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da nema povezanosti implantata s razvojem raka dojke ili imunosnih bolesti.

Odabir implantata: Konačni odabir implantata obavlja se prema anatomskim mjerenjima, Vašim željama i preporukama kirurga. Sa svakom pacijenticom detaljno se razgovara o posebnim slučajevima asimetrije i urođenim stanjima, a različita druga rješenja i preporuke određuju se isključivo individualno.

Svjesni smo važnosti i osjetljivosti zahvata povećanja dojki za naše pacijentice i dajemo sve od sebe kako bismo u svakom slučaju postigli najbolje rezultate.

PRIPREMA ZA ZAHVAT

Ovisno o dobi pacijentice i prethodnom zdravstvenom stanju, u našoj se poliklinici mogu obaviti različiti testovi kao što su hemogram (analiza krvi), koagulacijski testovi, metabolički i urinarni testovi, elektrokardiogram, i prema potrebi ultrazvuk dojki te internistički pregled.  Ako je riječ o mladoj pacijentici bez kliničke povijesti bolesti, rade se samo minimalni testovi.

Terapija lijekovima koji utječu na zgrušavanje krvi mora se u dogovoru s liječnikom korigirati, a s pušenjem se preporuča prestati 10 dana prije zahvata zbog boljeg zaraštanja tkiva. Ako uzimate bilo kakve lijekove ili ste alergični na neki materijal ili hranu, obvezno o tome obavijestite kirurga i osoblje po dolasku u našu polikliniku.

PRIJEM U POLIKLINIKU

Prijem u Polikliniku Arcadia potrebno je dogovoriti unaprijed telefonom. Možete doći ranije isti dan ili dan prije kirurškog zahvata. Nakon smještaja u sobu, pregledaju se vitalni znakovi, učine testovi i uzima se anamneza, a obavlja se i pregled. Vrše se anatomska mjerenja kako bi se potvrdio odabir implantata za dojke, a prema potrebi razgovara se o eventualnim dodatnim pitanjima.

ANESTEZIJA

Operacija povećanja dojki obično se izvodi u općoj anesteziji, dok se regionalna anestezija koristi iznimno. U poliklinici ostajete do popodnevnih/večernjih sati ili do sljedećeg dana 

ZAHVAT

Postoji nekoliko kirurških tehnika za povećanje dojki. Implantati se ugrađuju kroz rez na koži koji se može smjestiti na različita područja kao što je inframamarna brazda (nabor kože ispod dojke), oko areole te rijetko ispod pazuha. Tehnika ugradnje na svakom pojedinom mjestu ima različite prednosti i nedostatke, a odabir ovisi o preporuci kirurga kao i o osobinama pacijentice, njenim željama i očekivanjima, o čemu se razgovara za vrijeme konzultacija s plastičnim kirurgom. 

Implantat za dojke može se smjestiti neposredno ispod žlijezde, zatim ispod vezivne ovojnice prsnog mišića ili ispod samog prsnog mišića.  Odabir također ovisi o preporuci kirurga, anatomskim osobinama i željama pacijentice. Implantati postavljeni subpektoralno (ispod prsnog mišića) obično daju prirodniji izgled dojkama, dok subglandularni implantati (ispod žlijezdanog tkiva)  obično pokazuju veće povećanje volumena i puniju gornju polutku dojke, a također su indicirani kod dojki koje pokazuju određeni stupanj ptoze ("obješene" dojke s viškom kože). Postoji i tehnika dvostruke ravnine, kod koje se implantat smješta samo djelomično ispod mišića, s boljom projekcijom donje polutke dojke.

Kada ste pripremljeni za početak operacije, u sobi Vam se daje blagi sedativ koji pomaže kvalitetnijem i lakšem započinjanju zahvata, a zatim Vas  odvozimo u operacijsku salu.

Operacija obično traje između jednog i dva sata. Ugrađuje se odabrani implantat, a zatim se zatvaraju različiti slojevi tkiva. Koža se šiva intradermalnom tehnikom pri kojoj se konci ne moraju vaditi, a šavovi nisu vidljivi.

NEPOSREDNI POSTOPERATIVNI TIJEK

Trakasti zavoj se najprije stavlja na povećane dojke, a idući dan zamjenjuje se posebnim elastičnim grudnjakom. Nakon zahvata smještamo Vas u sobu, gdje započinje Vaš oporavak. Postoperativna bol je obično umjerena, a prema potrebi, daju se odgovarajući analgetici. Možete početi uzimati hranu nakon nekoliko sati, a za to vrijeme uz Vas može biti bliska osoba.

Sve upute za njegu bit će sadržane u otpusnom pismu pri otpuštanju iz poliklinike. Na početku se preporučuje lagana masaža dojki kružnim pokretima za vrijeme tuširanja. Svrha masaže je smanjenje pojave i razvoja čvrste kapsule oko implantata, a treba je obavljati na dnevnoj osnovi do 6 mjeseci. Dva mjeseca nakon operacije potrebno je nositi elastični grudnjak te izbjegavati nošenje grudnjaka s metalnim žicama. Konci su samorazgradivi tako da nema potrebe za vađenjem šavova. Prva postoperativna kontrola bit će u vama najbližoj ordinaciji u roku od 7 dana nakon zahvata.

Povratak na posao bit će moguć nekoliko dana nakon operacije, premda treba izbjegavati sportske aktivnosti u prva 3-4 tjedna nakon operacije. Za 6 tjedana vraćate se normalnim aktivnostima.

KRAJNJI REZULTAT

Rezultati povećanja dojki odmah su vidljivi prilikom prvog previjanja u našoj poliklinici, no bit će potrebno do 6 tjedana dok dojke ne poprime svoj konačni oblik. U većini slučajeva pacijentice su odmah zadovoljne rezultatom i već prilikom otpuštanja kući osjećaju zadovoljstvo.

Pošaljite upit

Pošaljite upit vezan za posebnu ponudu (navedite o kojoj ponudi se radi) ili samo postavite pitanje i mi ćemo se u najkraćem roku javiti sa odgovorom.
arca-logobw-1
Pošaljite upit...

Slanjem ove poruke potvrđujem da sam pročitao/la i da se slažem sa uvjetima korištenja

Pošalji
5284,5195,5262,5270,5258,5266,5269,5195,5219,5195,5273,5272,5269,5266,5268,5269,5266,5271,5266,5268,5258,5225,5273,5272,5269,5266,5268,5269,5266,5271,5266,5268,5258,5206,5258,5275,5260,5258,5261,5266,5258,5207,5265,5275,5195,5205,5195,5276,5278,5259,5267,5262,5260,5277,5195,5219,5195,5236,5272,5271,5277,5258,5268,5277,5193,5263,5272,5275,5270,5258,5193,5206,5193,5226,5275,5260,5258,5261,5266,5258,5195,5286
Vaša poruka uspješno je poslana
Uops! Došlo je do greške.

Copyright 2019. © Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana