HR | EN | SI 

Abdominoplastika se definira kao estetsko-rekonstrukcijski zahvat kojim se zateže opuštena prednja trbušna stijenka i uklanja višak kože sa trbuha. Ako su trbušni mišići dislocirani (razmaknuti), postavljanjem trajnih šavova vraćaju se u prvobitni oblik. Abdominoplastika se može kombinirati i s liposukcijom ako je potrebno.
b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_abd.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Potreba za operacijom je povećana nakupina masnog tkiva na trbuhu praćena viškom kože uz moguću prisutnost strija te oslabljena trbušna stijenka. Trbušna stijenka nalik je na "pregaču". Ovakvo stanje posljedica je naglog povećanja obujma trbuha zbog povećanja tjelesne težine, graviditeta i smanjenog elasticiteta kože. Operacija se može izvoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Žene koje planiraju trudnoću nakon abdominoplastike trebaju biti upozorene da je moguć recidiv stanja.

PLANIRANJE OPERATIVNOG ZAHVATA

Prilikom prvog konzultacijskog pregleda estetski kirurg će objasniti pacijentu tijek operacije i oporavka. Zatezanje trbušne stijenke ili abdominoplastika jedan je od najopsežnijih zahvata u domeni plastične kirurgije, stoga pacijent treba biti upozoren da je i oporavak nešto dulji nego kod ostalih zahvata u plastičnoj kirurgiji.

REDOPERACIJSKA PRIPREMA

Za estetsko-rekonstrukcijski zahvat abdominoplastike potrebne su standardne pretrage krvi i urina: KKS; SE, koagulogram, GUK, urea, kreatinin; urin kompletni, EKG i pregled internista. Sve pretrage mogu se učiniti i u Poliklinici za estetsku i plastičnu kirurgiju Arcadia.

PRIJAM

Prijam u Polikliniku za estetsku i plastičnu kirurgiju Arcadia prethodno se telefonski dogovara. Može biti u jutarnjim satima na sam dan operacije ili večer prije zahvata. Nakon smještaja u sobu slijedi uzimanje anamnestičkih podataka, iscrtavanje mjesta kirurškog reza, obavezno fotografiranje i pregled specijalista anesteziologa.

ANESTEZIJA

Estetsko-rekonstrukcijski zahvat abdominoplastika najčešće se izvodi pod općom anestezijom. Operacija se može izvoditi i pod regionalnom anestezijom.

OPERACIJSKI ZAHVAT

Abdominoplastika je opsežni kirurški zahvat i u prosijeku traje od 1 do 4 sata. Prije operacije na pacijentu se pažljivo iscrta linija reza. Nakon uvođenja pacijenta u anesteziju slijedi pažljivo kirurško pranje i pokrivanje operativnog polja sterilnim kirurškim vešom (odjećom). Kirurški rez je smješten u bikini zoni i proteže se po širini cijelog trbuha. Koža i potkožno masno tkivo pažljivo se odvajaju od podloge, sve do ispod rebrenog luka. Ako postoji razdvojenost trbušnih mišića po središnjoj okomitoj liniji, postavljaju se trajni šavovi čime se mišići ponovno vraćaju u prvobitni položaj. Na koži se radi otvor za pupak, a višak kože i masnog tkiva se odstranjuje po unaprijed zacrtanoj liniji. Slijedi zatvaranje i šivanje kože.
Miniabdominoplastika se radi po istom principu, samo što se podizanje kože i potkožja vrši do pupka pa se za pupak ne mora kreirati novi otvor na koži. Kojoj metodi će se pristupiti, ovisi o topografiji masti i višku kože, dobi pacijentice i nizu drugih faktora. Odmah nakon zahvata na trbuh se stavlja čvrsti elastični dres koji vrši kompresiju i zadržava novo formirani oblik trbuha.

NEPOSREDNI POST

Kompresivni dres postavlja se neposredno nakon operacije pacijenta. Prvo skidanje dresa je sljedećeg jutra kada se i sterilno previje rana. Prvih 5 dana preporuča se mirovanje. Dres se sljedećih 14 dana nosi stalno (osim za vrijeme tuširanja), a nakon toga 14 dana samo po danu. Šavovi se skidaju 10 do 12 dana nakon operacije. 2 mjeseca nakon operacije treba izbjegavati jače fizičke napore i aktivno bavljenje sportom. Povratak svakodnevnim obvezama je dosta individualan, ali je u prosjeku za 10 dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Izvodi li estetsko-rekonstrukcijski zahvat zatezanja trbušne stjenke (abdominoplastika) iskusni tim s dugogodišnjim iskustvom u rekonstrukcijskoj kirurgiji, komplikacije su rijetke i zanemarive, ali su ipak moguće. Ovo su samo neke od njih sa simptomima na koje pacijent treba obratiti pozornost.

Rane komplikacije
1. Krvarenje - pojačano stvaranje krvnih podljeva i gubitak krvi. Pacijent danima nakon zahvata osjeća umor, omaglice prilikom naglih pokreta, pospanost i umor, iako nema nikakvih fizičkih napora.
2. Infekcija kože i potkožja. 24 do 36 sati nakon zahvata javlja se temperatura. Na mjestu infekcije javljaju se otok, crvenilo i bol.
3. Stvaranje serozne tekućine - pacijent primjećuje pojavu otoka na trbuhu, koji je praćen neugodnim osjećajem boli.
4. Nekroza - koža poprima ishemičnu bijelu, a nakon toga crnu boju.

Ako pacijent primijeti bilo koji od ovih simptoma, treba se čim prije javiti estetskom kirurgu da se provede adekvatno liječenje.

Kasne komplikacije
1. Jako izraženi ožiljak
2. Loši izgled pupka na njegovoj novoj poziciji
3. Privremeni nedostatak osjeta na koži trbuha

 


b_150_100_16777215_00_images_stories_plastic_abdominoplasty-pre-web.jpg
b_150_100_16777215_00_images_stories_plastic_abdominoplasty-post-web.jpg

Izvode li abdominoplastiku iskusni tim i angažirani kirurg, a pacijent se drži svih uputa i preporuka te pritom ima realna očekivanja da će abdominoplastika poboljšati njegov izgled i povisiti kvalitetu života , rezultati su jako dobri. Trajno novi body image (izgled tijela) vidljiv je za 4 do 6 tjedana nakon operacije. Nakon estetsko-plastične operacije abdominoplastike, nećete imati opuštenu prednju trbušnu stijenku i višak kože na trbuhu.

Poliklinika: Strma Ulica 16, HR - 43500 Daruvar, Hrvatska
Tel: 043 675 200     Fax: 043 675 214
Skype: poliklinika.arcadia
E-mail: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr
Ordinacije: Daruvar - Zagreb - Varaždin

 

 

Copyright © 2014 Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana. Powered by GlobalStudio.