HR | EN | SI 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_lipo2.jpgLiposukcija je kirurška metoda uklanjanja masnog tkiva na mjestima na kojima se to ne može postići na neki drugi način. Pojmom liposkulpture opisuje se „oblikovanje tijela“ čiji je glavni cilj postizanje ljepše konture i proporcija tijela. Liposukcijom se ne rješava opća gojaznost, ali uočeno je da se kilogrami lakše gube nakon ovog zahvata.

Tretirani dijelovi tijela mogu se smanjiti i za dvije veličine. Liposukcija se može izvesti na svim dijelovima tijela na kojima je supkutano masno tkivo pristupačno i čijim se uklanjanjem postiže bolji fizički izgled, uključujući:

 • obraze
 • bradu
 • vrat
 • nadlaktice
 • područje iznad grudi
 • grudi
 • struk
 • abdomen
 • leđa
 • bokove
 • stražnjicu
 • bedra
 • koljena
 • listove
 • gležnjeve.

Američko društvo plastičnih kirurga (ASPS) objavilo je da je tijekom 2007. godine u Sjedinjenim Američkim Državama obavljeno 456.828 zahvata liposukcije, čime je liposukcija postala najpopularniji kirurški zahvat u kozmetičkoj kirurgiji (podaci iz 2007. godine najnoviji su postojeći statistički podaci). Taj broj predstavlja 4 posto od 11,7 milijuna zahvata plastične kirurgije obavljenih u 2007. godini, što je povećanje za 13, 2 posto u odnosu na broj slučajeva liposukcije iz 2006. godine.

U posebne slučajeve kod kojih je liposukcija potrebna u svrhu liječenja ubrajaju se lipodistrofije, koje obuhvaćaju nekoliko sindroma s abnormalnom distribucijom masnog tkiva. Ovo stanje može biti urođeno, uzrokovano genskim faktorima ili stečeno kasnije u životu zbog nekoliko stanja. Tu su i razna druga stanja kod kojih se liposukcija i ubrizgavanje masnog tkiva mogu koristiti za rješavanje oštećenja sloja masnog tkiva, poput ulegnutih (atrofičnih) ožiljaka nakon operacije ili lipoatrofije.


Adipozno ili masno tkivo oblik je veznog tkiva koje se može naći na mnogim dijelovima tijela, ispod kože, na organima ili oko njih. Glavna uloga ovog tkiva je pohranjivanje energije u obliku masti, što je također uzrok prekomjerne težine i promjene oblika tijela zbog prekomjerne težine. Tip stanice koja sadržava masnoću naziva se adipocit i sudjeluje u otpuštanju energije metabolizma ili zahvaćanju masnih kiselina koje se pretvaraju u drugi oblik masnoće unutar njih koji se nazivaju trigliceridi.

Važno je napomenuti da je ukupan broj adipoznih stanica prilično stalan u zreloj dobi, većina novih stanica nastaje tijekom djetinjstva i adolescencije, a gubitak težine može smanjiti veličinu stanica, ali ne i njihovu količinu. Nakon liposukcije i oblikovanja tijela, masno tkivo koje se odstranjuje ne može se regenerirati na istome mjestu. To ne znači da vam se težina ne može povećati ako se hranite nezdravo, ali masno tkivo će biti raspoređeno drukčije i ravnomjernije.

Masno tkivo nalazi se u naslagama po cijelom ljudskom tijelu. Liposukcija djeluje isključivo u supkutanim naslagama, koje jednako tako imaju različit sastav, ovisno o anatomskom području. U abdomenu, naprimjer, možemo primijetiti površinski masni sloj (Camperova fascija), srednji fibrozni sloj i dubinski sloj masnog tkiva (Scarpaova fascija), dok se u bedrima nalazi samo jedan debeli sloj masnog tkiva.

Raspoređivanje adipoznog tkiva mijenja se na ekstremitetima, torzu, vratu i drugim područjima, a ima i posebne spojeve s drugim strukturama kao što je koža ili membrane koje pokrivaju mišiće ili kosti. Spolni hormoni imaju vrlo velik utjecaj na raspoređivanje masti, posebno u adolescenciji. Kod žena, više masnog tkiva taloži se na stražnjici, bokovima i kukovima, a kod muškaraca će se višak masnog tkiva vjerojatno nataložiti na trbuhu. Masne naslage imaju različita svojstva u odnosu na to kako se ponašaju kod gubitka težine nakon liposukcije i drugih kirurških zahvata pa zbog toga njih treba tretirati specijalist s odgovarajućim znanjem u tom području.

Konačni izgled nakon liposukcije ovisit će o obliku sukcije masnog tkiva, tipu instrumenata koji se koriste i očekivanim ožiljcima unutar masnog tkiva koji će zatezati kožu nakon nekoliko tjedana.
Liposkulpturom želi se izmijeniti oblik i volumen tih masnih naslaga kako bi se postigle estetski ugodnije linije. Masne naslage nisu kod svih ljudi jednako raspoređene i neće uvijek lijepo izgledati, ali ovaj zahvat može uvelike pomoći u postizanju toga cilja.


Celulit je povezan s promjenama na koži do kojih obično dolazi kod mladih odraslih žena nakon puberteta, pri čemu se uočavaju udubljenja i čvorići na koži, posebno u području zdjelice, nogu i abdomena.


Histološka analiza kože pokazuje da se masno tkivo nalazi u malim komorama veličine od 0,5 do 1 cm okruženima fibroznim tkivom (retinacula cutis). Ovo fibrozno tkivo kod žena formira se u lukovima u vertikalnom i kosom smjeru. Ono povezuje kožu s dubljim tkivima te, premda je elastično, ima „memoriju“ pa se pokušava vratiti u svoje prvobitno zategnuto stanje. Kada dođe do povećanja količine masnog tkiva unutar komore, koža se prirodno pokušava istegnuti prema van, ali povlačenje fibroznog tkiva uzrokuje jamice, čime se dobiva izgled narančine kore.

Ovo stanje nije bolest niti upala, ali utječe na estetski izgled kože kao posljedica mehaničkog povlačenja fibroznog tkiva nakon povećanja sadržaja masti u komorama. Važno je napomenuti da se celulit javlja kod gotovo 90% žena i rijetko se primjećuje kod muškaraca jer je raspored retinacula cutis različit. Određena stanja mogu pogodovati nastanku celulita zbog zadržavanja limfe, što povećava rastezanje masnih komora. Primjerice, korištenje uske odjeće i veliki stres, uz povećano stvaranje hormona kateholamina.

O tretmanu ovoga stanja vodi se široka rasprava pa možete naći mnogo različitih rješenja koja uključuju vježbanje, kozmetičke proizvode, tretmane laserom i lijekovima, od kojih niti jedan ne djeluje u praksi jer je problem anatomski: potrebno je rasjeći svaki od retinacula cutis da bi se problem riješio. Čak i dijeta daje različite rezultate, premda u nekim slučajevima prehrana može poboljšati izgled kože.

Liposukcija u liječenju celulita je predmet rasprave jer je problem u najpovršnijem području masne naslage pa to nije prvo sredstvo liječenja. Kod nekih pacijenata korist tretmana vidljiva je kada se smanje dublji slojevi masnog tkiva, čime se postiže oblikovanje područja koja su abnormalno rastegnuta zbog povećanog dubinskog sadržaja masti, ali korisnost zahvata potrebno je procijeniti ovisno o pojedinom slučaju prilikom kliničke ocjene te će se preporučiti kada se smatra korisnim zbog ostalih anatomskih karakteristika.


Pacijenti koji razmišljaju o zahvatu skulpturiranja tijela ili lokaliziranoj liposukciji mogu doći u Polikliniku Arcadia ili u ordinacije radi konzultacija i procjene. Tom prigodom, uz procjenu i označavanje područja tretiranja, detaljno se razgovara o željama, ciljevima i očekivanjima pacijenta. Operacijom se neće moći postići sva pacijentova očekivanja pa je važno da se o tim pitanjima detaljno razgovara prije operacije. Pritom mogu pomoći fotografije radi analize svih područja tretiranja te kako bi se pacijentu omogućio uvid u područja koja on teško može vidjeti sam. Primjerice, leđa, stražnjica i stražnji dio nogu.


Ovisno o dobi pacijenta i prethodnom zdravstvenom stanju, u našoj se poliklinici mogu obaviti različiti testovi kao što su hemogram (analiza krvi), koagulacijski testovi, metabolički i urinarni testovi, elektrokardiogram i, prema potrebi, internistički pregled.  Ako je riječ o mladom pacijentu bez kliničke povijesti bolesti, rade se samo minimalni testovi kako bi se smanjila nelagoda.

Lijekovi poput aspirina i analgetika moraju se izbjegavati 2 tjedna prije operacije, a s pušenjem treba prestati 3 tjedna prije jer oboje može utjecati na zgrušavanje krvi i opskrbu kisikom u tkivima na kojima se obavlja zahvat. Ako uzimate bilo kakve lijekove ili ste alergični na neke lijekove, materijal ili hranu, obvezno o tome obavijestite kirurga i osoblje po dolasku u našu polikliniku.

Prijam pacijenata u Poliklinici za plastičnu i estetsku kirurgiju Arcadia potrebno je dogovoriti unaprijed telefonom ili elektroničkom poštom. Pacijent može doći ranije isti dan ili dan prije kirurškog zahvata. Nakon smještaja u sobi, pregledaju se vitalni znakovi, rade testovi i uzima se povijest bolesti, obavlja se pregled, a snimaju se i fotografije za evidenciju, ako već prije nisu snimljene.


Kirurška tehnika ovisi o anatomskom području djelovanja, fluidu, instrumentima i postoperativnom elastičnom zavoju koji se koristi.
Obično se na početku operacije u sva područja koja će se podvrgnuti liposukciji ubrizgava fluid. Daje se mješavina salinske tekućine, lidokain (anestetik) i adrenalin (lijek koji sužava krvne žile) koji pomažu u lakšem izvođenju zahvata uz minimalno krvarenje. Ubrizgavanje fluida također pomaže u smanjenju nastajanja modrica nakon zahvata, a ujedno sadržava i anesteziju za vrijeme i nakon zahvata.
Količina fluida koji se ubrizgava ovisi o pojedinačnim potrebama svakog pojedinog pacijenta i specifičnom području koje se podvrgava liposukciji.

Veliki volumeni fluida – ponekad čak i tri puta veći od količine masti koja će se ukloniti – ubrizgavaju se kod primjene tehnike tumescent. Tumescent liposukcija, koja se u pravilu obavlja na pacijentima kojima je potrebna samo lokalna anestezija, obično traje znatno dulje nego tradicionalna liposukcija. No s obzirom na to da ubrizgana tekućina sadržava odgovarajuću količinu anestetika, dodatna anestezija možda neće biti ni potrebna. Naziv ove tehnike dolazi od oteklog i čvrstog ili „tumescentnog“ stanja masnih tkiva kada se napune otopinom.

Supervlažna tehnika slična je tehnici tumescent, osim što se ovdje primjenjuju manje količine tekućine. Obično je količina ubrizganog fluida jednaka količini masti koja se odstranjuje. Za ovu tehniku često je potrebna intravenozna sedacija ili opća anestezija, a operacija u pravilu traje sat do dva.

Vibroliposukcija (Power Assisted Liposuction - PAL).  Ovo je najnovija tehnika liposukcije. Kod ove tehnike koristi se izvor napajanja radi brzog osciliranja liposukcijske kanule 3 ili 4 milimetra pri frekvenciji od nekoliko stotina okretaja u sekundi. Ovim se omogućuje odstranjivanje masnoće uz manju primjenu sile, čime se smanjuje trauma za pacijenta. Mast se uklanja brže, ravnomjernije i uz manje krvarenja. To znači da pacijenti imaju manje modrice i mogu se oporaviti brže nakon operacije.


Liposukcija nije klasičan kirurški zahvat i zahtijeva posebne instrumente za izvođenje. Prije zahvata, dijelovi tijela na kojima će se izvesti liposukcija trebaju se precizno označiti. Zahvat počinje detaljnim kirurškim pranjem i pokrivanjem tijela sterilnim zavojima. Kroz vrlo male rezove liposukcijska tekućina ubrizgava se u naslagu masnog tkiva, nakon čega slijedi tuneliranje, odnosno potkopavanje masnog tkiva i njegovo isisavanje (sukcija) pod negativnim tlakom u posebno gradirane prozirne posude. Sukcija se obavlja s pomoću perforiranih sondi ili kanula kroz rezove od 0,4-0,5 cm na koži koji su smješteni na neuočljivim područjima.

Trajanje operacije ovisi o broju područja koja će se tretirati liposukcijom i količini masnog tkiva. Liposukcija prosječno traje 1 do 3 sata, ali može trajati i dulje ako se tretiraju veća područja. Na kraju postupka male rupice na koži pokrivaju se sterilnim zavojima. Pacijent se zatim previja posebnim elastičnim zavojem, koji pomaže koži da se vrati u željeni položaj što je prije moguće, a pritišće i žile kako bi se spriječili hematomi i postoperativno krvarenje.


Pacijent se previja elastičnim kompresivnim zavojem odmah nakon operacije. Zavoj se skida idućeg jutra, kada se pacijent tušira mlakom vodom. Na kožu se stavlja krema sa salicilatima kako bi se ubrzala resorpcija eventualnih hematoma ili modrica, a zatim se ponovno stavlja elastični zavoj. Tijekom prvih 10 dana, zavoj se skida samo za vrijeme tuširanja, inače se nosi stalno. Nakon toga se iduća četiri tjedna nosi samo tijekom dana.

Pet dana nakon operacije, preporučuje se manualna masaža i limfna drenaža tretiranog područja. 24 sata nakon zahvata pacijent se otpušta kući s pisanim uputama koje treba slijediti kod kuće i dogovara se datum kontrole.


Liposukcija se najčešće izvodi pod općom anestezijom. Ako je zahvaćena samo mala količina masti i ograničen broj mjesta na tijelu, liposukcija se može izvesti pod lokalnom anestezijom, kojom se neosjetljivim učine samo zahvaćeni dijelovi. No ako želite, lokalnu anesteziju obično možete primiti zajedno s intravenoznom sedacijom kako biste bili opušteniji za vrijeme zahvata. Regionalna anestezija može biti dobar izbor za veće zahvate. Jedna vrsta regionalne anestezije je epiduralni blok, ista vrsta anestezije koja se uobičajeno koristi kod porođaja.


b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_liposuction-pre3-web.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_liposuction-post3-web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_plastic_liposuction-pre1-web.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_plastic_liposuction-post1-web.jpg

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_plastic_liposuction-pre2-web.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_plastic_liposuction-post2-web.jpg

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_2509_340x420_px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_3035_340x420px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_2157_340x420_px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_2503_340x420_px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_2158_340x420_px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_2505_340x420_px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_2499_340x420_px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_liposukcija_img_3029_340x420_px.jpg


Ako liposukciju izvodi iskusan tim i motiviran kirurg na pacijentu koji slijedi sve upute i preporuke, a istodobno ima realna očekivanja da će liposukcija poboljšati njegov izgled, rezultati su vrlo dobri. Otkrit ćete da vam je odjeća udobnija i da se osjećate bolje u svom tijelu, a zdravom prehranom i redovitim vježbanjem možete pomoći zadržavanju svoje nove konture.

Većina modrica i otjecanja trebala bi se povući tijekom prvih tjedana. Da bi se ubrzao proces zarastanja, pacijenti koji su se podvrgnuli liposukciji potiču se na laganu aktivnost što je prije moguće.

Pacijenti bi se trebali moći vratiti na posao u roku od nekoliko dana ako imaju sjedeći posao. Bez obzira na to, pacijenti koji su se podvrgnuli liposukciji trebaju izbjegavati zahtjevne aktivnosti tijekom nekoliko tjedana dok se tijelo prirodno oporavlja. Kompresivni zavoji lako se skrivaju ispod uobičajene odjeće.

Trajni novi tjelesni imidž (izgled tijela) vidljiv je u roku od četiri do šest tjedana nakon liposukcije, kada ste spremni i na najzahtjevnije fizičke i sportske aktivnosti. Za oko tri mjeseca, svako postojano blago otjecanje obično nestaje i konačna kontura postaje vidljiva. Na potpuni rezultat u rijetkim slučajevima može se čekati dulje, i do šest mjeseci. Što se više masti ukloni, to će dulje trebati za postizanje optimalnih rezultata jer se koža mora prilagoditi radikalnijoj promjeni oblika. Važno je napomenuti da liposukcija neće promijeniti kvalitetu kože niti tonus mišića. Nadalje, liposukcija nije namijenjena za kontrolu težine, niti kao zamjena za redovito vježbanje i uravnoteženu prehranu.

S obzirom na to da se stanice koje zadržavaju i talože masnoću liposukcijom trajno odstranjuju, do budućeg dobivanja na težini neće doći na tretiranim područjima. Ako ipak dobijete na težini, bit će to negdje drugdje na tijelu. Također, s obzirom na to da proces starenja neposredno utječe na čvrstoću i elastičnost kože, stariji pacijenti možda neće postići jednkao dobre rezultate kao mlađi pacijenti.

Liposukcija se često izvodi u kombinaciji s drugim kozmetičko-plastičnim kirurškim zahvatima, kao što su abdominoplastika, face lifting, smanjenje veličine dojki, zatezanje kože na bokovima i drugi oblici ubrizgavanja masti, zahvat koji je poznat i kao transplantacija masti.


Liposukcija je u pravilu siguran zahvat, sve dok su pacijenti pažljivo odabrani, operacijska sala odgovarajuće opremljena i liječnik adekvatno osposobljen.

Vaš bi kirurg minimalno trebao imati osnovne (temeljne) akreditirane kvalifikacije za bavljenje kirurgijom uz specijalizaciju za oblikovanje tijela.
No ipak je važno imati na umu da, premda dobro osposobljen kirurg i najmodernija oprema mogu povećati šansu za postizanje dobrog rezultata, garancije ne postoje. Premda su rijetke, do komplikacija ipak može doći. Rizici se povećavaju ako se istodobno tretira veći broj područja ili ako su mjesta operacije veća po veličini. Odstranjivanje veće količine masti i tekućine može zahtijevati dulje trajanje operacije nego što je to potrebno za manje operacije.

Niže su  objašnjene neke od komplikacija sa simptomima na koje bi pacijent trebao obratiti pozornost:

Rane komplikacije

Krvarenje i hematomi: Obično se kod zahvata uočava mala količina krvarenja kroz rezove na koži, svijetlocrvene boje, što je za očekivati i može se pojaviti do 36. sata nakon operacije. Uglavnom se sastoji od tekućine koja se koristi za liposukciju. U slučaju da se ovo stanje produlji ili krvarenje pojača (u rijetkim slučajevima), odmah se trebate javiti svom kirurgu. Do većine  krvarenja dolazi za vrijeme oporavka u klinici pa osoblje klinike treba većinu takvih krvarenja samo pozorno pratiti i primijeniti odgovarajući elastični zavoj ili neku dodatnu mjeru za lokalnu kompresiju. Hematomi (lokalne nakupine krvi ispod kože), prema našem iskustvu, nisu česti. Tretiranje može biti praćenje, isisavanje s pomoću igle ili drenaža.
Upala kože  i supkutana upala: Vrlo su rijetke. Poduzimamo sve preventivne mjere kako bismo spriječili bilo kakvu mikroskopsku kontaminaciju i primjenjujemo dodatnu zaštitu uz primjenu antibiotika. Ako se pojavi, upala se može razviti nakon 24 do 72 sati uz lokalno otjecanje, crvenilo i temperaturu ili groznicu. Tretman se sastoji od uzimanja antibiotika nekoliko dana.

Kasne komplikacije

Ožiljci od liposukcije su mali i strateški smješteni kako ne bi bili vidljivi. No može doći do nesavršenosti konačnog izgleda. Površina kože može biti nepravilna, asimetrična ili čak „obješena“, posebno kod starijih pacijenata. Može doći do gubitka osjeta i pigmentacije. Ponekad se preporučuje dodatna operacija.
Nedovoljno uklonjeno masno tkivo: Korekcija je moguća u roku od 4 do 6 mjeseci nakon operacije.
Prekomjerno uklonjeno masno tkivo: Korekcija je moguća u roku od 4 do 6 mjeseci nakon operacije.
Ovi slučajevi su rijetki i obično se mogu riješiti zahvatom pod lokalnom anestezijom te se pacijent isti dan otpušta kući.

Posebni slučajevi: Lipodistrofije, ožiljci i oštećenja kože s pomanjkanjem  masnog tkiva
Lipodistrofija je zdravstveno stanje koje karakteriziraju abnormalna ili degenerativna stanja adipoznog tkiva tijela („lipo“ na grčkom znači „mast“, a „distrofija“ na grčkom znači „abnormalno ili degenerativno stanje“). Za opisivanje gubitka masti iz jednog područja (obično lica) koristi se izraz lipoatrofija.
Lipodistrofija se može podijeliti na sljedeće tipove:

 • Kongenitalne lipodistrofije

Kongenitalna opća lipodistrofija (Beradinelli-Seipov sindrom)
Familijarna parcijalna lipodistrofija

 • Stečena lipodistrofija

Stečena parcijalna lipodistrofija (Barraquer-Simonsov sindrom)
Stečena opća lipodistrofija
Centrifugalna abdominalna lipodistrofija (Lipodystrophia centrifugalis abdominalis infantilis)
Lipoatrophia annularis (Ferreira-Marques lipoatrofija)
Lokalizirana lipodistrofija

Postoje različiti načini liječenja lipodistrofije. Ako je, naprimjer, riječ o lokalnom povećanom nakupljanju masnog tkiva na površini kože, tada je liposukcija vrlo dobro rješenje. Ako je riječ o lokalnom smanjenju masnog tkiva, tada će tretman uključiti liposukciju s drugih područja i korištenje tog masnog tkiva za ubrizgavanje masti u zahvaćeno područje. U ovom potonjem slučaju, količina koja će se ubrizgati više je nego potrebna jer će u idućim mjesecima doći do određenog stupnja reapsorpcije. Ekstenzivna područja s gubitkom masnog tkiva teže se tretiraju pa ih plastični kirurg pažljivo procjenjuje, ovisno o svakom pojedinom slučaju.

Uleknuti ožiljci mogu se tretirati s pomoću resekcije ili, ako su estetski prihvatljivi, lokalnim ubrizgavanjem masnog tkiva.


Pacijenti koji razmišljaju o liposukciji trebaju biti normalne ili povećane tjelesne težine, ali nepromijenjene posljednjih mjeseci, bez iznenadnog dobitka ili gubitka na težini, fizički zdravi i realni u svojim očekivanjima. Liposukcija se preporučuje pacijentima do 45 godina starosti ako imaju čvrstu i elastičnu kožu. Pacijente starije dobi, čija je elastičnost kože smanjena, valja upozoriti na potrebu za kombiniranjem s drugim zahvatom, prije svega zatezanjem (radi zatezanja kože tretiranog područja).

Žene se najčešće podvrgavaju liposukciji na bokovima, bedrima, koljenima i abdomenu. Osim ovih područja, liposukcija se također izvodi na obrazima, podbratku, nadlakticama, grudima, listovima i koljenima.

Kod muškaraca, najčešće se izvodi na podbratku, abdomenu i struku, kao i na grudima (ginekomastija), što se ponekad potpuno rješava liposukcijom ili dodatnim kirurškim zahvatom kojim se uklanja glandula ispod areole.

Liposukcijom se također odstranjuju lipomi (dobroćudni tumori koji sadržavaju masno tkivo). Dobiveni materijal šalje se na histopatološku analizu.
Loši kandidati za ovaj zahvat su pacijenti koji imaju šećernu bolest, bolesti krvožilnog sustava, pluća ili srca.


Lipoatrofija: Ovaj izraz opisuje lokalizirani gubitak masnog tkiva. Do toga može doći zbog supkutanih ubrizgavanja inzulina kod liječenja šećerne bolesti ili supkutanih ubrizgavanja lijeka Copaxone koji se koristi u liječenju multiple skleroze. U potonjem slučaju, injekcija može proizvesti malo udubljenje na mjestu ubrizgavanja. Lipoatrofija je također štetna reakcija na lijekove u odnosu na različite medikamente.

Lipodistrofija: Lipodistrofija je medicinsko stanje koje karakteriziraju abnormalna ili degenerativna stanja adipoznog tkiva tijela („lipo“ na grčkom znači „mast“, a „distrofija“ na grčkom znači „abnormalno ili degenerativno stanje“).  Za opisivanje gubitka masti iz jednog područja (obično lica) koristi se izraz lipoatrofija.

 

Poliklinika: Strma Ulica 16, HR - 43500 Daruvar, Hrvatska
Tel: 043 675 200     Fax: 043 675 214
Skype: poliklinika.arcadia
E-mail: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr
Ordinacije: Daruvar - Zagreb - Varaždin

 

 

Copyright © 2014 Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana. Powered by GlobalStudio.