HR | EN | SI 

Dojke su simbol ženstvenosti kroz cijelu povijest razvoja ljudske vrste. Specifične estetske preferencije mogu se mijenjati tijekom vremena i ovisno o mjestu, ali lijepo oblikovane dojke odgovarajuće punine uvijek će biti znak ljepote.


Pacijentice mogu željeti povećati dojke zbog različitih razloga, primjerice zbog osjećaja da su im dojke oduvijek bile premale, nejednake ili asimetrične, želeći ponovno postići veličinu nakon dojenja, većeg gubitka težine, abnormalnog razvoja dojki (npr. tuberozne dojke) kao i u slučajevima rekonstrukcije dojke nakon prethodnog kirurškog zahvata.


Medicinskim rječnikom, povećanje dojki naziva se augmentacijska mamoplastika, a sastoji se od kirurškog povećanja volumena dojki s pomoću implantata za dojke, koji je, uz rinoplastiku i liposkulpturu, jedan od najčešće izvođenih kirurških zahvata u kozmetičkoj kirurgiji. Posljednjih su godina implantati za dojke dobili na popularnosti, uz bolje rezultate i zadovoljstvo pacijentica zbog poboljšanih kirurških tehnika i tehnologije implantata kako bi se ostvarile pacijentičine želje.


Koristi od povećanja dojki, nakon poboljšanja oblika i veličine, bit će povezane s boljom percepcijom koju pacijentice imaju same o sebi, s poboljšanjem konture tijela, ravnotežom i proporcijom. U slučajevima asimetrije dojki i rekonstrukcijske kirurgije, pri čemu je emocionalni i psihološki faktor još važniji, pokazalo se da ovaj zahvat uvelike pomaže u očuvanju i povećanju samopoštovanja pacijentice.


U navedenim slučajevima, povećanje dojki preporučujemo pacijenticama starijima od 18 godina, kada je već postignut potpuni rast tkiva dojki i kada je pacijentica potpuno spremna surađivati tijekom zahvata i u provedbi njege nakon zahvata.

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_brest-m.jpg


U anatomskom smislu, dojke su modificirane žlijezde koje služe u svrhu proizvodnje mlijeka za dojenje. I kod muškaraca i kod žena tkivo dojke razvija se iz istih struktura, ali se kod žena razvija daleko znatnije pod utjecajem ženskog spolnog hormona estrogena tijekom puberteta.


Svaka dojka pokrivena je kožom i ima po jednu bradavicu koju okružuje areola. Ispod kože, skupina mliječnih žlijezda okruženih masnim tkivom izlučuje mlijeko proizvedeno za vrijeme razdoblja laktacije prema bradavici kroz mliječne kanaliće. Ostali sastojci mliječnih žlijezda su vezivno tkivo i  Cooperovi ligamenti koji pomažu u održavanju strukturnog integriteta i oblika dojke, a povezuju kožu i potkožna tkiva. Ispod dojke nalazi se fascia clavipectoral (fibrozna membrana koja obavija prsni mišić), koja okružuje prsne mišiće.

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_imagescaoew9ey.jpg
Veličina i boja bradavice, areole i veličina dojke znatno se razlikuju od žene do žene, a pod utjecajem su gena, dobi i trudnoće.
Mliječna žlijezda može biti podložna raznim patologijama, uključujući dobroćudne lezije poput fibroadenoma i dobroćudnih cisti, upalnih procesa i zloćudnih tumora, zbog kojih je važno žene uputiti u samopregled dojke i na periodične kontrole s pomoću ultrazvuka dojke ili mamografije, ovisno o dobi i obiteljskoj povijesti bolesti dojke.


Na tržištu se nudi velik izbor implantata, a u Poliklinici Arcadia koriste se marke znanstveno najviše dokazane kvalitete iz kirurške prakse.

Implantati za dojke najnovije generacije (trenutačno 5) uglavnom se sastoje od proteze koja je sastavljena od ovojnice izrađene od višeslojnog elastomera punjenog visokokohezivnim silikonskim gelom.  Ova kombinacija čini ih sigurnima i otpornima na lomljenje i prodiranje silikona u okolna tkiva, čime zadržavaju prirodniji osjet na palpaciju ili dodir i izgled implantata.


Postoje različiti tipovi implantata:


Punjenje: Implantat može biti napunjen sterilnom slanom otopinom (fiziološkom otopinom) ili silikonskim gelom. Gel obično daje prirodniji osjećaj na dodir a povezan je s manjim lomljenjem ovojnice nakon ugradnje, no kod nekih pacijentica potrebno je punjenje implantata slanom otopinom ovisno o njihovom prethodnom zdravstvenom stanju.  Silikonski gel može imati različite stupnjeve kohezije ili debljine, što mijenja dinamiku implantata, a istodobno otežava prodiranje silikona kroz ovojnicu. Treći tip implantata je ekspanzivni sa složenim punjenjem. U našoj poliklinici koristimo novu seriju ekspandera za dojke kod slučajeva asimetrije dojki (kada je jedna dojka veća od druge)  i rekonstrukciju dojke nakon mastektomije, koji već sadržavaju određenu količinu visokokohezivnog gela i dodatni spremnik koji se može proširiti s pomoću slane otopine nakon zahvata sve dok se ne postigne simetrija dojki i odgovarajući volumen s kojim će biti zadovoljni i kirurg i pacijentica. Ovo je potrebno u slučaju kada je kožna ovojnica dojke previše uska na početku i zahtijeva spori proces ekspanzije.


Vrsta ovojnice: Može biti glatka ili teksturirana. Teksturirani implantati imaju vrlo sitne mikropore na vanjskoj površini, koje se neznatno razlikuju ovisno o robnoj marki. Odabir implantata ponajviše ovisi o ukusu i iskustvu kirurga, pri čemu teksturirani implantati, posebno oni sa sitnijim mikroporama, pokazuju nižu stopu kapsularne kontrakcije nakon zahvata.


Oblik: Implantati mogu biti ili okrugli ili anatomski.


Kako im i samo ime govori, okrugli implantati mogu se slobodno rotirati u džepu koji se stvara za vrijeme zahvata bez promjene oblika dojke pa ponekad mogu dati uočljivije povećanje volumena, posebno gornje polutke. To se preporučuje kod nekih pacijentica radi postizanja ljepšeg oblika.
Okrugli implantati, Natrelle (R)

 

 

 

 

 

 

Okruli implantati, Mentor (R)

 

 

 

 

 

 

 

Anatomski implantati, ili implantati u obliku suze, veći su u nižem dijelu i obično daju prirodniji izgled povećanoj dojci s punoćom donje polutke. S obzirom na njihov specifičan oblik, ugradnja zahtijeva izradu kirurškog džepa prilagođenog pacijentici, kako bi se spriječila rotacija.
Anatomski implantati, Natrelle (R)

 

 

Anatomski implantati, Mentor (R)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svaki proizvedeni implantat na tržište dolazi s posebnim serijskim brojem i certifikatom („putovnica“ implantata) koji omogućuju praćenje pacijentice tijekom vremena, tako da bi pacijentice koje su se podvrgnule povećanju dojki tu karticu trebale čuvati u slučaju potrebe. Primjerak se uvijek čuva u našoj evidenciji u Poliklinici Arcadia.


Sigurnost


O ovoj temi vode se mnoge rasprave, a provedena su i istraživanja kako bi se dokazala dugotrajna sigurnost implantata za dojke. Ispitivanja su pokazala da trenutačno nema povezanosti implantata s razvojem raka dojke ili imunosnih bolesti. Da citiramo Američku udrugu za borbu protiv raka: „Nekoliko istraživanja pokazalo je da implantati za dojke ne povećavaju rizik od raka dojke, premda silikonski implantati za dojke mogu uzrokovati ozljeđivanje tkiva do kojeg može doći  u dojci. Zbog implantata je tkivo dojke teže vidljivo na standardnim mamogramima, ali dodatne rendgenske snimke pod nazivom snimanja uz izuzimanje implantata mogu se koristiti za potpuniji pregled tkiva dojke“.


Najnoviji rezultati studije augmentacijske mamoplastike dr. D. Deapena i suradnika iz Los Angelesa tijekom 15 godina praćenja žena s implantatima dojke pokazali su da nema povećanog rizika od raka dojke u velikoj skupini ispitanih pacijentica.
b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_bez_naslova.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_comercial_mentor_800px.jpg

 

 


Žena koja razmišlja o povećanju dojki mora biti psihički pripremljena za promjenu oblika svoga tijela, inače zdrava i u dobroj fizičkoj formi.  Prilikom prvog razgovora s certificiranim plastičnim kirurgom, mora razložiti svoje želje i očekivanja od zahvata i postaviti sva pitanja o kojima razmišlja. Nakon razmatranja mogućnosti, fizičkog pregleda i anatomskih mjerenja, plastični kirurg će moći razgovarati o najboljoj alternativi za pacijenticu u vezi s veličinom i oblikom implantata, mjestu reza i raznim pojedinostima kirurškog zahvata. Prema potrebi, početni pregled uključit će i ultrazvuk ili mamografiju dojke, kako bi se isključile bilo kakve patološke lezije i dobila osnovna slika za buduće preglede.

 

Većina pacijentica želi povećati dojke najmanje za jednu veličinu pa se tijekom konzultacija isprobavaju primjerci implantata dojki ispod grudnjaka i ispred ogledala kako bi se dobila slika očekivanog povećanja volumena. Obično se u ovoj fazi snimaju fotografije za evidenciju i radi usporedbe s promjenom nakon zahvata, a s pacijenticom se prema potrebi razgovara i o drugim tehničkim pitanjima. Ta se evidencija čuva u zaključanim sefovima koji su dostupni samo kirurgu.


Konačni odabir implantata obavlja se prema anatomskim mjerenjima i iskustvu kirurga. Sa svakom pacijenticom detaljno se razgovara o posebnim slučajevima asimetrije i urođenim stanjima, a različita druga rješenja i preporuke određuju se isključivo individualno.
Svjesni smo važnosti i osjetljivosti zahvata povećanja dojki za naše pacijentice i dajemo sve od sebe kako bismo u svakom slučaju postigli najbolje rezultate.


Dr. Bojan Ignatovski je plastični kirurg i član Hrvatskog društva za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju s dugogodišnjim iskustvom u kozmetičkoj kirurgiji. Ordinacije za konzultacije nalaze se u Zagrebu, Varaždinu i Daruvaru, a kirurški zahvati obavljaju se u Poliklinici Arcadia u Daruvaru.


Ovisno o dobi pacijentice i prethodnom zdravstvenom stanju, u našoj se poliklinici mogu obaviti različiti testovi kao što su hemogram (analiza krvi), koagulacijski testovi, metabolički i urinarni testovi, elektrokardiogram, ultrazvuk dojki i prema potrebi internistički pregled.  Ako je riječ o mladoj pacijentici bez kliničke povijesti bolesti, rade se samo minimalni testovi kako bi se smanjila nelagoda.

Medikamenti poput aspirina i analgetika moraju se izbjegavati 2 tjedna prije operacije, a s pušenjem treba prestati 3 tjedna prije jer oboje može utjecati na zgrušavanje krvi i opskrbu kisikom u tkivima na kojima se obavlja zahvat. Ako uzimate bilo kakve lijekove ili ste alergični na neki materijal ili hranu, obvezno o tome obavijestite kirurga i osoblje po dolasku u našu polikliniku.


Prijam pacijenata u Poliklinici za plastičnu i estetsku kirurgiju Arcadia potrebno je dogovoriti unaprijed telefonom. Pacijentica može doći ranije isti dan ili dan prije kirurškog zahvata. Nakon smještaja u sobi, pregledaju se vitalni znakovi, rade testovi i uzima se povijest bolesti, a obavlja se i pregled. Vrše se anatomska mjerenja kako bi se potvrdio odabir implantata za dojke, a snimaju se i fotografije za evidenciju, ako već prije nisu snimljene.


Postoji nekoliko kirurških tehnika za povećanje dojki. Trenutačno najpopularnija i najraširenija tehnika uključuje ugradnju implantata za dojke izrađenog od biokompatibilnih materijala. Implantati se ugrađuju kroz rez na koži koji se može smjestiti na različita područja, kao što je inframamarna brazda (nabor kože ispod dojke), oko areole, ispod pazuha pa čak i kroz umbilicus. Tehnika ugradnje na svakom pojedinom mjestu ima različite prednosti i nedostatke, a odabir ovisi o preporuci kirurga kao i o osobinama pacijentice, njenim željama i očekivanoj veličini implantata, o čemu se razgovara prije, tj. za vrijeme konzultacija s certificiranim plastičnim kirurgom u Poliklinici Arcadia, nakon kliničkog pregleda i uzimanja mjera.

 

Implantat za dojke može se smjestiti neposredno ispod žlijezde, ispod fascije prsnog mišića ili ispod samog prsnog mišića.  Odabir također ovisi o preporuci kirurga, anatomskim osobinama i željama pacijentice. Implantati postavljeni subpektoralno (ispod prsnog mišića), naprimjer, obično daju prirodniji izgled povećane dojke, dok subglandularni implantati obično pokazuju veće povećanje volumena i puniju gornju polutku dojke, a također su indicirani kod dojki koje pokazuju određeni stupanj ptoze (s viškom kože i „obješenim“ dojkama). Možda ste čuli i za tehniku dvostruke ravnine, kod koje se implantat smješta djelomično ispod mišića, s boljom projekcijom donje polutke dojke.

Natrelle (R)Natrelle (R)

 


 

Operacija povećanja dojki može biti ambulantna, što znači da možete ići kući na dan zahvata, premda preporučujemo boravak pacijentice tijekom noći kako bi se smanjila eventualna nelagoda u postoperativnom razdoblju, uz asistenciju medicinskih tehničara, sestre i liječnika.

Kada je pacijentica pripremljena za početak operacije, u sobi joj se daje blagi sedativ koji pomaže kvalitetnijem i lakšem započinjanju zahvata, a zatim se pacijentica odvozi u operacijsku salu.

Operacija obično traje između jednog i dva sata pod općom ili regionalnom anestezijom, ugrađuje se odabrani implantat, a zatim se zatvaraju različiti slojevi tkiva. Koža se šiva intradermalnom tehnikom pri kojoj se konci ne moraju vaditi a šavovi nisu vidljivi, jedino se na početku vidi linija reza (materijal šivanja se rastvara nekoliko tjedana nakon operacije).

Trakasti zavoj se najprije stavlja na povećane dojke, a idući dan zamjenjuje posebnim elastičnim grudnjakom. Pacijentica se budi nakon završetka zahvata i seli u sobu, gdje započinje njezin oporavak. Postoperativna bol je obično umjerena, a prema potrebi, daju se odgovarajući analgetici. Pacijentica može početi uzimati hranu nakon nekoliko sati, a za to vrijeme uz nju može biti bliska osoba, ako to želi.

Pacijentica se obično otpušta kući idući dan, pri čemu joj se u otpusnom pismu daju upute za njegu uz specifikacije implantata („putovnica“ implantata).


 

Sve upute za njegu bit će sadržane u otpusnom pismu pri otpuštanju iz poliklinike. Na početku se preporučuje lagana masaža dojki kružnim pokretima za vrijeme tuširanja. Svrha masaže je smanjenje pojave i razvoja čvrste kapsule oko implantata, a treba je obavljati na dnevnoj osnovi do 6 mjeseci. Dva mjeseca nakon operacije potrebno je nositi elastični grudnjak te dulje izbjegavati nošenje grudnjaka s metalnim žicama. Konce nema potrebe vaditi, a prva postoperativna kontrola bit će u vama najbližoj ordinaciji u roku od 7 dana nakon zahvata.

Povratak na posao bit će moguć nekoliko dana nakon operacije, premda treba izbjegavati sportske aktivnosti u prva 3-4 tjedna nakon operacije. Za 6 tjedana pacijentica bi se trebala vratiti normalnim aktivnostima.


Rezultati povećanja dojki odmah su vidljivi prilikom prvog previjanja u našoj poliklinici, no bit će potrebno do 6 tjedana dok dojke ne poprime svoj konačni oblik. U većini slučajeva pacijentice su odmah zadovoljne rezultatom i već prilikom otpuštanja kući osjećaju veće samopoštovanje.

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_breast-augmentation-pre-web.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_breast-augmentation-post-web.jpg

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_copy_of_lidija_7_web_340x420_px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_copy_of_lidija_8_web_340x420_px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_img_1224_340x420_px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_img_2745_340x420_px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_img_1248_340x420px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_img_2701_340x420_px.jpg

 

 

 

 

 

 

 

b_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_sandra_bu_340x320px.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_cosmetics_povdojki_slike_123_340x320_px.jpg

 

 

 

 

 

 

Preoperativna slikaPrvi dan post-opElastični grudnjak

 

 

 

 

 

 

 

Kod složenih slučajeva, kao što je asimetrija i rekonstrukcija dojki s pomoću ekspandera, pacijenticama treba neko vrijeme da postignu očekivani rezultat jer za dinamičke promjene u tkivu dojke i ovojnici kože treba više vremena da se razviju, ali mi te pacijentice na to unaprijed upozoravamo kako bismo im pomogli da aktivno sudjeluju u procesu oporavka.


 

Bol: Neke su pacijentice osjetljivije na kirurške zahvate nego druge. Premda je bol u pravilu neznatna, kada je prisutna, lako se ublažava odgovarajućim lijekovima. Kod implantata koji se ugrađuju ispod mišića, zbog početnog rastezanja mišića neke se pacijentice tuže na zategnutost koja se obično povlači nekoliko dana nakon zahvata.
Puknuće implantata: Danas je ova pojava vrlo rijetka jer se koriste implantati najnovije generacije s boljim ovojnicama. Nekoliko je uzroka puknuća, kao što je loša manipulacija neiskusnih kirurga implantatom, degradacija ovojnice u slučaju starijeg implantata, trauma grudnog koša i loša tehnika mamografije. U slučaju puknuća, visokokohezivni silikon koji se nalazi unutar implantata sprječava njegovo lako istjecanje izvan ovojnice. Znaci puknuća implantata mogu biti gubitak čvrstoće ili volumena dojke koja se obrađuje ili razvoj kapsularne kontrakture. Na dijagnozu upućuju klinički pregled i ultrazvuk dojke, ali viši postotak detekcije moguć je s pomoću magnetske rezonancije dojki. Najnovija istraživanja pokazuju da 5. generacija implantata koje ugrađuje iskusni plastični kirurg ima stopu puknuća od 1,1%, praćeno tijekom 6 godina. Tretman se sastoji od vađenja i zamjene implantata.

Kapsularna kontraktura: Tijelo na ugrađeni implantat reagira prirodno stvarajući oko njega kapsulu, koju čine kolagena vlakna. U rijetkim slučajevima ova reakcija je ozbiljnija i uzrokuje retrakciju implantata, a u tom je slučaju dojka čvršća na dodir i može joj se promijeniti izgled. Razina kontrakture obično se klasificira prema Bakerovu sustavu od I. do IV. stupnja, pri čemu III. i IV. stupanj zahtijevaju određenu intervenciju kao što je otvaranje kapsule, operativno odstranjivanje kapsule i zamjenu implantata. Da bi se to spriječilo, slijedimo protokol manipulacije implantata, primjenu antibiotika u džepu implantata i nakon operacije, primjenu teksturiranih implantata i propisivanje masaže nakon zahvata, sve mjere koje su povezane sa smanjenjem stupnja kontrakture.

Upala: Ova komplikacija vrlo je rijetka jer se poduzimaju posebne mjere za sprječavanje bilo kakve vrste mikroskopske kontaminacije implantata, a tijekom operacije, kao i nekoliko dana nakon nje, uzimaju se i antibiotici. Upale se obično liječe antibioticima koji se uzimaju oralno, a u slučaju izostanka reakcije, implantat se mora izvaditi.
Hematomi i seromi: Hematom je nakupina krvi, a serom je nakupina limfne tekućine oko implantata koji se mogu uočiti i kod mnogih tipova operacija na raznim dijelovima tijela. Da bi se spriječilo nastajanje zatvorene nakupine, obično se koristimo vrlo malim cjevčicama (drenove) koje izvlače tekućinu nakupljenu nakon operacije, a te se cjevčice vade dan nakon operacije. Vađenje drenova nije bolno i ne zahtijeva dodatne analgetike.


Posebni slučajevi: Urođena asimetrija dojki, tuberozne dojke i rekonstrukcija nakon mastektomije

 


Urođena asimetrija dojki: Kod svih žena uobičajen je određeni stupanj razlike između dviju dojki, a ta se razlika može povezati s volumenom i s položajem bradavice, areole pa čak i inframamarne brazde (nabora kože ispod dojke). To stanje je normalno i ne zahtijeva liječenje. U slučaju očigledne asimetrije u razvoju dojki kod odrasle žene, povećanje dojki je realna alternativa za rješavanje ovog stanja.

Asimetrija dojki može biti dio Polandova sindroma. U izoliranim slučajevima može se javiti u tri oblika. Blaži oblik asimetrije dojki (tip I) smatra se normalnom pojavom i ne zahtijeva korektivni zahvat. Srednji oblik asimetrije (tip II) je izražen, a javlja se kada je jedna dojka manja od druge za jednu trećinu, za što je potreban kozmetičko-korektivni zahvat. Teški oblik asimetrije dojki je kada je razlika u veličini veća od 50% i kada je veća dojka obješena (tip III). Polandov sindrom je nasljedna anomalija i zahvaća nekoliko organa na istoj strani tijela, kao što je nepostojanje grudnog mišića ili abnormalnosti ruke i šake na istoj strani. Kod Polandova sindroma jedna dojka je manje razvijena uz jednu od anomalija karakterističnih za ovu patologiju. Liječenje abnormalnosti dojki može uključiti ugradnju implantata dojke i reguliranje areole i bradavice, čime se nastoji postići najveća moguća simetrija.

Tuberozne dojke: Ovo je stanje abnormalno nerazvijenih dojki pri čemu se uočava i povećana i nabrekla areola koja daje dojam postojanja prstena oko nje. Uzrok je postojanje zategnutog tkiva ispod kože u blizini areole, prema bazi dojke. Deformacija tuberozne dojke klasificira se prema Von Heimburgu od I. do IV. stupnja, a korekcija je kirurška, uključujući otpuštanje zategnutog tkiva dojke, povećanje s pomoću implantata dojke i smanjenje areole. Za ovu operaciju obično se koristi periareolarni rez.

Rekonstrukcija dojke nakon mastektomije: Postoje različiti protokoli i tehnike za rekonstrukciju dojke nakon operacije raka dojke. Po završetku medicinskog liječenja, pacijentica ima različite mogućnosti za rekonstrukciju. U nekim je slučajevima moguće upotrijebiti ekspandere kože radi rastezanja, koji se nakon 4 do 6 mjeseci zamjenjuju implantatima za dojke. Slučajevi rekonstrukcije dojke prilagođeni su karakteristikama i potrebama svake pojedine pacijentice, a planira se i poseban program liječenja.


 

Prisutnost implantata za dojke koji ne propuštaju radijaciju može utjecati na rezultate mamografije. Specijalizirane radiografske tehnike, pri kojima se implantat ručno pomiče (Eklund pogledi) mogu to do neke mjere poboljšati, ali oko 1 dojke i dalje nije dovoljno vidljivo, zbog čega dolazi do povećanja krivo-negativno očitanih mamograma. Brojna istraživanja raka dojke kod žena s implantatima pokazala su da ne postoje znatne razlike kod faze bolesti u vrijeme dijagnoze, a prognoza je slična kod skupina pacijentica s povećanim dojkama, bez većeg rizika za daljnji recidiv raka. Za razliku od toga, primjena implantata za rekonstrukciju nakon mastektomije zbog raka dojke također nema negativan utjecaj na smrtnost povezanu s rakom.

Nalaz da se pacijenticama s implantatima češće dijagnosticiraju tumori opipljivi na dodir (ali ne i oni veći) upućuje na to da se tumori jednake veličine mogu lakše opipati kod pacijentica s povećanim dojkama, što do neke mjere može nadomjestiti nedostatak otkrivanja tumora kod takvih pacijentica s pomoću mamografije. Do ove osjetljivosti na dodir dolazi zbog stanjivanja dojke pod pritiskom, prije svega kod malih dojki, a implantat služi kao osnova na temelju koje se može razlikovati masa.

Postojanje implantata u dojki ne utječe na mogućnost operacije kod koje dojka ostaje sačuvana (lumpektomija) kod žena kod kojih se rak dojke razvije kasnije, a ne utječe ni na primjenu radioterapijskih liječenja koja mogu biti potrebna. Fibroza tkiva dojke nakon radioterapije je uobičajena, a može se očekivati i povećanje stope kapsularne kontrakture.


Žene s ugrađenim implantatima sposobne su dojiti i potiču se na dojenje. Implantati mogu uzrokovati teškoće pri dojenju, a neki zahvati, posebno pariareolarni rezovi i subglandularna ugradnja, povezani su većim teškoćama. Zbog toga se ženama u dobi za rađanje  savjetuje razgovor o dojenju s kirurgom prije same operacije kako bi odabrale najbolji pristup, kao što je ugradnja implantata ispod mišića s pomoću reza na inframamarnoj brazdi.

 

Posebno pitanje sigurnosti je može li implantat iscuriti u mlijeko te može li to uzrokovati zdravstvene probleme za dojenče. U ranim 90-im godinama prošlog stoljeća studije su pokazale mali opseg komplikacija kod dojenja sa silikonskim implantatima, ali te nalaze nisu potkrijepila vrlo važna najnovija istraživanja velikog razmjera na slučajnom uzorku, tako da se pacijentice ne bi trebale brinuti o utjecaju implantata dojki na kvalitetu i sastav mlijeka.

Teškoće kod dojenja nastaju ako dođe do oštećenja funkcionalnog tkiva, posebno ako se presijeku mliječni duktovi ili veliki živci, ili ako na drugačiji način dođe do oštećenja ili pritiska na mliječne žlijezde. Uzrok oštećenja duktova i živca uglavnom su pariareolarni rezovi, kojima se reže tkivo u blizini bradavice, dok se drugim vrstama rezova (inframamarni, transaksijalni i transumbilikalni) izbjegava tkivo bradavice. Na mliječne žlijezde najviše utječu subglandularni (iznad mišića) implantati i veliki implantati, koji uzrokuju pritisak na žlijezde. Submuskularni i manji implantati uzrokuju manje probleme. No mnoge žene uspješno doje i s perioareolarnim rezovima i sublandularnom ugradnjom.

U slučaju da u bliskoj budućnosti planirate trudnoću ili dojenje, trebate o tome obavijestiti plastičnog kirurga na prvim konzultacijama kako bi se planirala tehnika povećanja koja ne utječe na dojenje.


Dobre kandidatkinje za operaciju povećanja dojki su žene starije od 18 godina s malim, nerazvijenim ili asimetričnim dojkama ili s dojkama koje su obješene nakon trudnoće, koje žele poboljšati svoje samopouzdanje, konture i proporcije tijela, koje su inače zdrave i spremne na suradnju za vrijeme budućeg zahvata, sposobne slijediti upute kirurga, obaviti potrebne kontrole i koje razumiju prednosti i rizike zahvata koje će im plastični kirurg objasniti.


 

Elastomer: Elastomer je polimer sa svojstvima viskoelastičnosti (kolokvijalni izraz je „elastičnost“). Ovaj pojam, koji dolazi od izraza elastični polimer, često se koristi umjesto pojma guma. Gume su na sobnoj temperaturi relativno meke i savitljive. Silikonska guma je općenito nereaktivna, stabilna i otporna na ekstremne uvjete i temperature dok istodobno zadržava svoja korisna svojstva. Zbog tih svojstava, lakoće proizvodnje i oblikovanja, silikonska guma može se naći u raznim proizvodima kao što su implantati za dojke i medicinski uređaji.

Veliki prsni mišić (lat. musculus pectoralis major): Mišić koji se nalazi u gornjem dijelu grudnog koša, pridržava dojke i potreban je za pokrete ruku.
Visokokohezivni silikonski gel: Silikon proizveden u polukrutom, polutekućem stanju, koji se koristi za punjenje implantata za dojke, sličan po čvrstoći normalnim dojkama, djeluje više kao kruta tvar nego kao tekućina.

Nabori implantata: Nabori se odnose na rubove implantata dojke koji se mogu vidjeti, a ponekad i osjetiti kroz kožu. Do toga najčešće dolazi na vanjskoj strani područja dojke i obično su vidljivi kod implantata punjenih slanom otopinom za razliku od silikonskih implantata. Jednako tako, žene koje su izrazito mršave i imaju tanko tkivo dojki sklonije su pojavi nabora ili bora.

Fibroadenomi: Fibroadenomi dojke su male, čvrste, gumene, nekancerogene kvržice koje se sastoje od fibroznog i žljezdanog tkiva. S obzirom na to da se rak dojke također može javiti kao kvržica, liječnici obično preporučuju uzimanje uzorka tkiva (biopsiju) kako bi se isključio rak. Za razliku od tipičnih kvržica raka dojke, fibroadenomi se lako mogu pomicati i imaju jasno određene rubove.

Ultrazvuk dojki: Snimanje ultrazvukom, poznato i kao ultrazvuk ili ultrazvučna sonografija, uključuje izlaganje dijela tijela zvučnim valovima visoke frekvencije da bi se dobile slike unutrašnjosti tijela. Ultrazvučni uređaji ne koriste ionizirajuće zračenje kakvo se koristi kod rendgena. S obzirom na to da se ultrazvučne snimke snimaju u stvarnom vremenu, mogu prikazati strukturu i kretanje unutarnjih organa u tijelu, kao i krvi koja protječe krvnim žilama. Ultrazvučno snimanje je neinvazivni liječnički pregled s pomoću kojega liječnici mogu dijagnosticirati i liječiti zdravstvena stanja. Snimanje dojke ultrazvukom daje sliku unutarnje strukture dojke.

Doppler ultrazvuk je posebna ultrazvučna tehnika kojom se procjenjuje protok krvi kroz krvnu žilu, uključujući i velike arterije tijela i vene u abdomenu, rukama, nogama i vratu. Za vrijeme ultrazvučnog pregleda liječnik se može koristiti Doppler tehnikama za procjenu protoka krvi ili izostanka protoka u masi dojke. U nekim slučajevima to može dati dodatne informacije o uzroku mase.


Samopregled dojki (preporuka Američkog udruženja za borbu protiv raka):  U ranim 20-im godinama, žene je potrebno upoznati s koristima i ograničenjima samopregleda dojki. Žene trebaju znati kako njihove dojke obično izgledaju i kakve su na osjet te svom liječniku reći o svakoj novoj promjeni na dojkama čim je otkriju. Otkrivanje promjene na dojkama nužno ne znači i postojanje raka.

 

Žena može uočiti promjene, na temelju spoznaje kako njezine dojke obično izgledaju i kakve su na dodir, opipavanjem svojih dojki kako bi otkrila promjenu (svijest o stanju dojki) ili odabirom postupnog pristupa (vidi dolje) i s pomoću posebnog rasporeda pregleda dojki.
Ako se odlučite za samopregled dojki, donje informacije predstavljaju postupni pristup pregledu. Najbolje vrijeme za pregled dojki je kada dojke nisu meke ili natečene. Žene koje obavljaju samopregled dojki trebaju o svojoj tehnici razgovarati sa svojim liječnikom za vrijeme periodičnih pregleda.

I žene s ugrađenim implantatima mogu obavljati samopregled dojki. Kirurg vam može pomoći odrediti rubove implantata tako da znate što opipavate. Smatra se da implantati istiskuju tkivo dojke pa je zapravo tkivo lakše pregledati. I  trudnice i žene koje doje mogu se odlučiti za redoviti samopregled dojki.

Prihvatljivo je i da žene ne obavljaju samopregled ili ga obavljaju s vremena na vrijeme. One žene koje odluče ne obavljati samopregled, moraju biti svjesne normalnog izgleda i opipa svojih dojki i svom liječniku smjesta javiti svaku promjenu.

Kako obaviti samopregled dojki

  • Legnite na leđa i stavite svoju desnu ruku ispod glave. Pregled se obavlja u ležećem a ne u stojećem položaju zbog toga što je u ležećem položaju tkivo dojke ujednačeno raspoređeno na stijenci grudnog koša i najtanje moguće, čime je opipavanje tkiva dojke najlakše.
  • Koristite vrhove kažiprsta, srednjeg prsta i prstenjaka lijeve ruke kako biste opipali bilo kakvu kvržicu na desnoj dojci. Radite kružne pokrete vrhovima prstiju veličine novčića kako biste opipali tkivo dojke.
  • Koristite 3 različite razine pritiska kako biste opipali tkivo dojke. Laganim pritiskom opipajte tkivo koje je najbliže koži, srednjim pritiskom opipajte tkivo smješteno dublje, a čvrstim pritiskom opipajte tkivo koje je smješteno najbliže grudnom košu i rebrima. Normalno je osjetiti čvrsti rub donjeg zaobljenja svake dojke, ali svom liječniku trebate reći ako osjetite bilo što drugo neuobičajeno. Ako niste sigurni koliko čvrsto trebate pritisnuti, pitajte svoga liječnika ili medicinsku sestru. Svaku pojedinu razinu pritiska primijenite pri opipu tkiva dojke prije nego što krenete na sljedeće mjesto pregleda.
  • Kretnjama trebate pregledati dojku prema dolje i gore počevši od zamišljene linije neposredno ispod strane pazuha i krećući preko dojke do sredine kosti grudnog koša (sternum ili kost grudnog koša). Pregledajte cijelo područje dojke kretnjama prema dolje sve dok ne napipate rebra i prema gore do vratne ili ključne kosti.
  • Dokazano je da su pokreti gore-dolje (koji se ponekad nazivaju vertikalnim smjerom) najučinkovitiji za pokrivanje cijele dojke, bez izuzimanja bilo kojeg dijela tkiva dojke.
  • Pregled ponovite na svojoj lijevoj dojci, tako da lijevu ruku stavite ispod glave i pregled obavite koristeći se vrhovima prstiju svoje desne ruke.
  • Stojeći pred ogledalom s rukama čvrsto pritisnutim na bokove, pregledajte dojke zbog promjene u veličini, obliku, konturi ili brazdama, crvenilu ili taloženju bradavice ili kože dojke (pritiskom na bokove kontrahiraju se mišići stijenke grudnog koša i povećavaju se eventualne promjene na dojkama).
  • Pregledajte svaki pazuh dok sjedite ili stojite tako da su vam ruke lagano podignute kako biste lako opipali ovo područje. Podizanjem ruke ravno prema gore zateže se tkivo u ovom području čime se otežava pregled.

Ovaj postupak samopregleda dojki razlikuje se od prijašnjih preporuka. Promjene su  rezultat opsežnog proučavanja medicinske literature i savjeta stručne savjetodavne skupine. Dokazano je da ovaj položaj (ležeći), područje opipa, način pregleda dojke i korištenje različitog pritiska povećavaju sposobnost žene za otkrivanje abnormalnih područja.


Posebne napomene za žene s ugrađenim implantatima dojki

Ako su vam ugrađeni implantati, samopregled dojki trebate obavljati jednom mjesečno na dojci u koju je ugrađen implantat. Da biste to učinkovito obavili, zamolite svoga kirurga da vam pomogne razlikovati implantat od tkiva dojke.

 

Čvrsto pritisnite prema unutra na rubovima implantata dojke kako biste osjetili rebra ispod njih. Provjerite osjetite li kakve kvržice ili ispupčenja. No budite oprezni s pretjeranom manipulacijom (npr. pritiskom) ventila implantata. Pretjerana manipulacija može uzrokovati curenje ventila i ispuhavanje implantata dojke. Sve nove kvržice ili sumnjive lezije (ozljede) trebaju se provjeriti s pomoću biopsije. U slučaju izvođenja biopsije, potrebno je izbjeći puknuće implantata.

 

 

Poliklinika: Strma Ulica 16, HR - 43500 Daruvar, Hrvatska
Tel: 043 675 200     Fax: 043 675 214
Skype: poliklinika.arcadia
E-mail: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr
Ordinacije: Daruvar - Zagreb - Varaždin

 

 

Copyright © 2014 Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana. Powered by GlobalStudio.