HR | EN | SI 

b_150_100_16777215_00_images_stories_general_melanoma-v.jpgKoža i potkožno tkivo u čovjeka podložni su raznim tumorima od vrlo malih do vrlo velikih s različitim karakteristikama i ponašanju tijekom života. Mogu biti dobroćudni i zloćudni. Liječenje kožnih tumora ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se vade iz estetskih razloga, osobito ako su na licu, a neki zato što predstavljaju takvu bolesnu skupinu tumora da je operacija potrebna. Operacija kod zloćudnih tumora može biti kombinirana s drugim tipovima terapije, prije svega medikamentoznom ili rendgenskim zračenjem.

Madeži su velika i kompleksna skupina okruglih eflorescencija na koži pojačane pigmentacije. Pojavljuju se kod rođenja ili tijekom života. Tvorevina se za života ne mijenja ili raste proporcionalno s područjem tijela gdje se nalazi. Općenito je vrlo teško dati zadovoljavajuću definiciju madeža. Različitih su veličina, više ili manje izbočeni, a katkada su za površinu kože pričvršćeni tankim vratićem. Površina im je glatka ili zrnata, dok im boja može biti žućkasta ili tamnosmeđa. Na madežima može doći do prekomjernog razvoja dlaka, lojnica ili rožnatih naslaga. Lokalizirani su najčešće na licu, vratu i prsima. Po svojoj su prirodi dobroćudni, a za nastanak zloćudne promjene osobito su opasna mehanička nadraživanja ili mikrotrauma.

Zloćudni tumor kože zove se melanom. Obično je tamnosmeđe do crne boje, koja potječe od nagomilanog pigmenta melanina. Javlja se u prvom redu na koži, i to češće na licu, nogama (osobito stopalima), genitalijama, ali i na svakom drugom dijelu kože, a razvija se u 50 do 70 posto slučajeva iz pigmentnih madeža. Može se pojaviti i na sluznicama, oku ili na drugim organima, ali i na naoko nepromijenjenoj koži.

Na zloćudnu promjenu madeža mora se posumnjati ako iznenada na godinama mirnom madežu nastupe sljedeće promjene:

  • promjene u pigmentaciji (madež postaje tamniji, povremeno mrljast ili čak bljeđi),
  • pojava znakova iritacije, izdizanje madeža iznad razine kože, krvarenje ili ranica.

 

Poliklinika: Strma Ulica 16, HR - 43500 Daruvar, Hrvatska
Tel: 043 675 200     Fax: 043 675 214
Skype: poliklinika.arcadia
E-mail: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr
Ordinacije: Daruvar - Zagreb - Varaždin

 

 

Copyright © 2014 Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana. Powered by GlobalStudio.