HR | EN | SI 

Kožica, ili prepucij, štiti glans (glavić penisa) od urina, fekalija i drugih vrsta iritantnih agensa. Štiti i od infekcije i ozljede urinarnog otvora (meatusa) te štiti osjetljivost glansa.

Kod porođaja nije uobičajeno da se prepucij može prevući preko glavića penisa zbog nepotpunog razdvajanja između slojeva kože i konkavnog oblika prepucija. Samo oko 4% novorođenčadi rođeno je s prepucijem koji se potpuno može prevući, a kod 54% vrh glansa može se otkriti vrlo blagim povlačenjem.

Obično se nakon 3. godine života kod 90% dječaka prepucij može normalno prevući preko glavića penisa.

 

Prednosti liječenja u Poliklinici Arcadia

  • Personalizirano liječenje vezano za potrebe vaše obitelji uz educirano osoblje za rad s djecom različite dobi.
  • Najvažnija nam je sigurnost i udobnost naših pacijenata.
  • Možete biti u istoj sobi s vašim djetetom od primitka do otpusta.
  • Ako želite, majka ili otac mogu dopratiti dijete u operacijsku salu do početka anestezije
  • Vaš dječji kirurg (dr. Varas) je dostupan direktnim kontaktom, njegov broj mobitela će vam biti na raspolaganju.

 

Fimoza je izraz kojim se opisuje uski prepucij koji se ne može prevući preko glavića penisa u djetinjstvu. Fimoza može biti:

  • Primarna, poznata i kao fiziološka, gdje je prepucij uzak od rođenja i u većini slučajeva će se povući (90%).
  • Sekundarna, patološki proces koji nastaje zbog ozljeđivanja grubim povlačenjem prepucija, koji se naziva balanitis xerotica obliterans (BXO).

U prvim godinama života stvara se keratin između prepucija i glansa, a s obzirom na to da je prostor vrlo uzak, kuglice ili „bijele točkice“ keratina (poznate i kao smegma) mogu se nakupiti i biti vidljive ispod prepucija. To je normalan proces, ali se roditelji svejedno ponekad zabrinu kada primijete bijele točkice keratina. To stanje završava kada dođe do potpunog razdvajanja glansa i prepucija u dobi od 3-4 godine.


Phimosis, note the very small opening on the tip of the prepuce and impossibility to uncover the glansFimoza: To je stanje kod kojeg  prepucij čvrsto prekriva glavić penisa i ne može se prevući (povući prema dolje otkrivajući glavić penisa). Fimoza nije uobičajena, a  liječiti se može lijekovima za lokalnu primjenu. Stvarna patološka fimoza obično se rješava kirurškim zahvatom. Slučajevi koji zahtijevaju kirurški zahvat najčešće imaju vrlo uzak prepucij s malim otvorom ili ožiljkom nakon povlačenja na silu. Ponekad se koža teško može povući, a uočava se čvrst prsten kože, što može rezultirati epizodom parafimoze ako se prepucij ne vrati u prvobitni položaj. U nekim slučajevima fimoze otvor prepucija je toliko uzak da roditelji primjećuju kako se prepucij napuhuje poput balona kada dijete urinira, a nakon uriniranja i dalje kaplje dok se „balon“ ne ispuše. Takva anatomska stanja rijetko se rješavaju bez kirurškog zahvata, tako da ih uvijek treba procijeniti kirurg pedijatar radi odluke o tome treba li pacijent cirkumciziju ili ne (potpunu ili djelomičnu resekciju prepucija).

 

Paraphimosis ParaphimosisParafimoza: Do parafimoze dolazi kada se uski vrh kožice (prepucij) povuče iza glansa i zateže tijelo penisa, što vodi do otjecanja glansa. Komplikacije uključuju urinarnu retenciju, ulceraciju glansa pa čak i ishemiju i nekrozu kože glansa.

 

Phimotic ring, a cause of paraphimosisOvo stanje je vrlo bolno i zahtijeva hitno djelovanje, kožicu mora vratiti kirurg pedijatar što je prije moguće, a ponekad je potrebno riješiti kirurškim zahvatom pa se tada pacijent predbilježava za cirkumciziju nakon što se otok povuče za nekoliko dana (obavljanje cirkumcizije u isto vrijeme je teško i često vodi do neestetskih rezultata).

Balanopostitis:
Ovim pojmom opisuje se upala glansa i kožice koja se javlja kod malih dječaka. Javlja se kod oko 4% neobrezanih dječaka, uglavnom u dobi od 2 do 5 godina. Uzrok može biti upala, iritacija zbog dugotrajne izloženosti urinu i alergija na neki od sastojaka pelene.  Simptomi su bol, dysuria (bolno mokrenje, krvarenje kožice i dr.). Liječi se antibiotskom kremom, toplim kupkama i odgovarajućom lokalnom higijenom. U slučaju slijepljene uske kožice, kirurg pedijatar će preporučiti cirkumciziju kod nekih pacijenata s recidivnim balanopostitisom bez drugih povezanih uzroka osim fimoze.

Buried penisPenis u mreži (zakopani penis): To je stanje u kojem se scrotum, umjesto da se nastavlja na bazu penisa, nalazi bliže prepuciju, čime se dobiva dojam malog ili „zakopanog“ penisa. Pažljivim pregledom specijalista otkrit će se postojanje penisa normalne veličine za dob dječaka i anatomske karakteristike specifične za ovu patologiju. Uobičajena cirkumcizija ne daje dobre rezultate pa se obavlja složeniji postupak u cilju postizanja normalnijeg izgleda i funkcije.

 

Balanitis xerotica obliteransBalanitis xerotica obliterans (BXO): BXO je uzrok sekundarne ili prave fimoze, a na vrhu prepucija može se primijetiti prepoznatljiva lezija, obično kod djece od 5. godine do adolescencije. Nastala fimoza je teška i često niti jedan dio glansa nije vidljiv. U nekim slučajevima proces stvaranja ožiljka može zahvatiti i glans i meatus (vanjski otvor uretra u glansu, kroz koji izlazi urin). Uzrok BXO-a je nepoznat, a liječi se obrezivanjem kojim se resecira sve zahvaćeno fibrotično tkivo, premda proces zarastanja može biti dulji, a uočava se i viša stopa komplikacija.

 

Poliklinika: Strma Ulica 16, HR - 43500 Daruvar, Hrvatska
Tel: 043 675 200     Fax: 043 675 214
Skype: poliklinika.arcadia
E-mail: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr
Ordinacije: Daruvar - Zagreb - Varaždin

 

 

Copyright © 2014 Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana. Powered by GlobalStudio.