HR | EN | SI 

b_150_100_16777215_00_images_stories_pediatric_baby_150x130_px_web.jpgIngvinalne (preponske) kile najčešći su kirurški poremećaj kod djece. U brojnim slučajevima ingvinalne kile primjećuju se kao povećanje volumena u ingvinalnom (preponskom) području koje se može pojaviti kod dojenčadi i starije djece. Kile obično uzrokuju nelagodu ili bol koji mogu biti stalni ili povremeni.

 

Ingvinalne kile uvijek zahtijevaju kirurško liječenje zbog mogućih ozbiljnih komplikacija, sadržaja abdominalne šupljine (crijeva, abdominalne masnoće, jajnika i drugih anatomskih struktura) koji može biti zahvaćen unutar kile, što vodi do odumiranja tkiva (nekroze).

Lijeva ingvinalna kila kod djevojčicaRadi sprečavanja mogućih komplikacija, dječji kirurzi preporučuju reparaciju ingvinalnih kila što je prije moguće nakon dijagnoze. Postoje različite vrste ingvinalnih kila, a kod djece je najčešći tip „indirektni“ kod koje postoji komunikacija ili „kanal“ između abdomena i skrotuma kod dječaka, ili između abdomena i labia majora kod djevojčica. Kod mnogih slučajeva ova komunikacija otvara se samo na početku, blizu abdomena, tako da dijete ima stalno ili povremeno povećanje volumena u ingvinalnom području. Kada je komunikacija otvorena cijelom svojom dužinom, u tom slučaju povećanje volumena (uzrokovano crijevima, naprimjer) zahvaća čak i skrotum ili labia majora. Ovaj „otvoreni kanal“ poznat je kao trajni procesus vaginalis, a cilj kirurškog zahvata je zatvaranje tog kanala.

Ingvinalne kileIngvinalne kileKila se razvija kod oko 1-5% dojenčadi, a kod dječaka je vjerojatnost za razvoj kile 10 puta veća nego kod djevojčica. Kile se javljaju kod čak 30% prerano rođene djece jer do porođaja dolazi prije prirodnog dovršetka zatvaranja procesus vaginalisa. Pojava kile češća je na desnoj strani, a u nekim se slučajevima javlja na lijevoj strani, ili čak može biti dvostrana.
Bilateralne hidrokeleHidrokele

 

 

 

 

 

 

Prednosti liječenja u Poliklinici Arcadia

  • Personalizirano liječenje vezano za potrebe vaše obitelji uz educirano osoblje za rad s djecom različite dobi.
  • Najvažnija nam je sigurnost i udobnost naših pacijenata.
  • Možete biti u istoj sobi s vašim djetetom od primitka do otpusta.
  • Ako želite, majka ili otac mogu dopratiti dijete u operacijsku salu do početka anestezije
  • Vaš dječji kirurg (dr. Varas) je dostupan direktnim kontaktom, njegov broj mobitela će vam biti na raspolaganju.

 

Dijagnoza

Dijagnosticiranje ingvinalne kile kod djece može biti otežano, osim ako ne postoji očigledna skrotalna kila. Majka često otkrije kilu kada dijete kašlje ili plače. Potvrda kile kroz ingvinalni kanal može biti otežana zbog njegove male veličine, pa se dijagnoza obično utvrđuje na osnovi povijesti bolesti, a ne na osnovi fizičkog pregleda.

Ultrazvuk može pomoći u utvrđivanju prisutnosti ingvinalne kile kada pokazuje trajan procesus vaginalis.

Liječenje je kirurško i sastoji se od malog reza na zahvaćenom ingvinalnom području, disekcije ingvinalnog područja, utvrđivanja trajnog procesus vaginalisa i šivanja ili resekcije kilne vreće. U nekim slučajevima kada se roditelji obraćaju kirurgu sumnja se na to da je abdominalni sadržaj zahvaćen kilom i ne može se vratiti u abdomen nakon kirurgove manualne manipulacije. To je poznato kao inkarcerirana kila i može zahvatiti crijeva, abdominalnu masnoću, jajnik ili druge abdominalne sadržaje koji ne primaju dovoljno krvi i kisika zbog lokalne kompresije. Konačni rezultat je nekroza tkiva unutar kile. Takvi slučajevi su uistinu hitni, a da bi se to spriječilo, roditelji se što je prije moguće moraju obratiti hitnoj pomoći ako dojenče ili dijete pati od trajne boli.

 

Poliklinika: Strma Ulica 16, HR - 43500 Daruvar, Hrvatska
Tel: 043 675 200     Fax: 043 675 214
Skype: poliklinika.arcadia
E-mail: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr
Ordinacije: Daruvar - Zagreb - Varaždin

 

 

Copyright © 2014 Poliklinika Arcadia. Sva prava pridržana. Powered by GlobalStudio.